АвтоФест

АвтоФест, 20.01.2023: Tesla - Model Y и Model 3

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Журналист
Autofest (1)

Атанас Марков: Това е първият ни тест на Tesla. Американската компания няма официално представителство у нас, моделите се продават онлайн, но успяхме да намерим независим дилър, от когото да вземем автомобил за тест. И чакането определено си струваше. Имаме не един, а цели два модела. Базовият 3 във вариант Long Range и неговият брат кросоувър Y, също в изпълнение Long Range. Един автомобил в две форми. Идващ от революционна компания, която напълно промени облика на индустрията за 10 години и накара вековни производители да се червят от срам или гняв при споменаването на името й. Това е Tesla, iPhone на колела, за който собствениците ще ви кажат, че няма по-добро на пазара. Но дали наистина е така?

Ангел Харизанов: В кратки тестове ще проверим всичко, което сме чули и видели до момента за двата модела на американската компания.

А.М.: Tesla Model Y е най-продаваният лек автомобил в Европа и единственият електрически в челото. По-рано през 2022 г. това място се заемаше от Tesla Model 3. Също интересен факт е, че на най-големия пазар в Европа – Германия, където се и произвежда кросоувъра Tesla Model Y, по-търсеният модел е по-стандартният и по-евтин Tesla Model 3. По думи на Илън Мъск Model Y трябва да се превърне в най-продавания модел в света през 2023 г.

И определено моделът може да го стори. Model Y използва тройката като база, но има напълно различна каросерия. Реално ¾ от частите са еднакви. Автомобилът е по-дълъг и по-висок. За момента няма 7-местна версия, но появата й влиза в бъдещите планове. Естествено това ще са две места в стил Mosel S, които могат да се използват само за превоз на хобити или за данъчен кредит. Тук вратите са стандартни, няма изненади като пеперудите в Model X, дръжките са скрити и се отварят при приближавате към колата. Контактният ключ е тънка карта с големината на банковите, която трябва да вадите всеки пък от портфейла или джоба, за да стартирате колата. Поставяте я на подлакътника, а таблото оживява. Няма старт бутони, даже няма никакви. Tesla са толкова големи врагове на бутоните, че български стартъп реши да върне част от тях в афтърмаркета.

А.Х: Бутоните обаче, се завърнаха в много модели след само един опит и със сигурност се борави по-лесно когато ги има. Да, създаването им отнема повече ресурси, но да не се прехласваме в тези огромни екрани, по които трябва да търсим като в кофата с пране.

 

А.М.: Пробегът на хартия е 507 км за Long Range версията с два мотора. Model Y Performance се справя по-лошо с пробега, но има 130 к.с. повече. В нашата тестова кола са 351 к.с. Да, това е сравнително базова версия и подобна мощност е ниска за гамата на Tesla, макар при колите с ДВГ тук вече да говорим и за доста бързи и спортни автомобили.

Конкуренти по-скоро са VW ID.4, братът близнак Audi Q4 e-tron и Skoda Enyaq, както Ford Mustang Mach-E и корейските Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6, които единствено могат да се доближат до пробега на Tesla.

Базовият модел има 204 к.с. и един мотор отзад, батерията при него е само 50 кВтч, но нямате никакво ограничение в максималната скорост и тя е 217 км/ч. Пробегът достига 455 км. Performance вариантът има две батерии – 80,5 и 75 кВтч със съответно 534 и 462 к.с. Времето за ускорение тук пада на 3,5 сек до 100 км/ч, а пробегът 514 км. Предлага се и версия Maximum Range с 80,5 кВтч, 514 к.с. и 533 км пробег.

Не сме изненадани, че Model Y е добра кола, изненадани сме, че е толкова добра. Шасито се държи напълно рафинирано сякаш идва от BMW, комфортът е като в Mercedes, цяло чудо е, че Tesla прави коли по-скоро от последната титла на Ferrari във Формула 1. Няма скърцане в салона, въпреки обвиненията, че пластмасите са некачествени. Багажникът е с приличен размер, има и пространство отпред. В двата модела и се отварят от дисплея.

А.Х.: Наско, не се прехласвай за пореден път. Шасито не идва от BMW и веднага мога да кажа, че теглото се усеща при по-рязко спиране и пътя се чува достатъчно добре в купето. Комфортът е толкова далеч от този на EQE например, че не се сещаме за толкова грандиозно определение. Обикновен волан като от най-евтиния автомобил на пазара, меки и неудобни седалки и пластмаса където ви погледнат очите. Добре де, има малко декоративни дървени лайстни, но да, пластмаса.

А.М.: Има два режима за ускорение, три за рекуперация и твърдост на волана. При най-силният режим на спиране, спокойно карате с един педал.

А.Х.: Не усетихме особена разлика в режимите, а спокойното каране с един педал има още нужда от рафиниране на поведението и може да ви подразни понякога.

А.М.: Със сигурност, ако сте механик, ще откриете много проблеми в колата. Със сигурност и клиентите имат доста оплаквания от производствени дефекти, но не съществува автомобилна компания в света, която създава перфектни автомобили, които не се чупят. В последните две години имаше отзовавания на модели на Ferrari и Bugatti, дори Lamborghini върна клиентите си в сервиза за Aventador, чиито врати не са закачени правилно при сглобката. Подобни неща се случват и най-малкото 10-годишна американска компания е застрахована срещу тях.

Въпреки че има доста недомислици. Петте седалки са с отопление, но тези отзад трябва да молят шофьора или пътника до него да ги регулира. Видимостта назад е доста малка.

Но като цяло Model Y е адски добра кола и напълно може да се конкурира с европейските и азиатските си конкуренти.

А.Х.: Относно пробег и използваемост в ежедневието, колата е супер, но има много какво да се желае в много насоки.

 

А.М.: А какво предлага Model 3? Всичко, което харесвате от Model Y, а вероятно и това, което не. Влизането отново е с кредитната карта, която трябва да търсите някъде из джобовете, после да откриете точното място на подлакътника, откъдето да се стартира. Когато излезете около 10 пъти по време на снимките, заточва да става леко досадно.

Фаровете и стоповете са сходни, дизайнът е разпознавам едва когато погледнете колата по-сериозно и видите, че е по-ниска от братчето си кросоувър. Отвътре е същият 15-инчов портретно ориентиран сензорен дисплей, на който ни отнема доста време на сменим езика от немски на английски. Дори да си нагласите огледалата, трябва да влизате в менюто от централния дисплей.

А.Х.: Ето тук пак копчетата ще свършат по-добре работата, копчетата, които ги няма и следва едно лутане из менютата. Комфорт се нарича това – бързо и лесно да боравиш с автомобила.

А.М.: Масата на Model 3 е със 150 кг по-малко от Model Y, затова и моделът е доста по-пъргав. Но шасито в кросоувъра се усеща с една идея по-рафинирано, по-интуитивно за управление. За щастие и тук има физически лост за предавките зад волана, както и за управление на чистачките.

А.Х.: И салонът пак ни кара да гледаме навън, и изглежда на по-ниско ниво от Model Y. Не споменахме за външността на двата модела – добър профил, добра задна част, но отпред изглеждат леко като голяма крастава жаба – странни – като леко недомислени.

А.М.: Фейслифтът на Tesla Model 3 е с дължина 4694 мм и височина 1443 мм. Колесната база е 2875 мм. Базовият вариант Standard Plus с 54 кВтч батерия с 325 к.с. вече е с 60 кВтч, времето за ускорение до 100 км/ч е само 6,1 сек, което не е никак лошо за базова кола. Пробегът тук е 491 км. В Performance варианта има 80,5 кВтч батерия, два мотора и 513 к.с., максималната скорост вече е 261 км/ч, а спринтът до 100 само 3,1 сек. Това е адски бързо, особено при положение, че получавате електрическа кола с пробег 567 км, който във вариант Long Range с 80,5 кВтч батерия и 441 к.с. достига цели 602 км. Определено Tesla Model 3 е по-бързата кола и по-ефективната.

Tesla Model 3 се управлява по сходен начин като Model Y, но по-ниският център на тежестта е осезаем. В завоите автомобилът е бърз, продължавате да ускорявате, а моторите хитро разпределят въртящ момент, сякаш са настроени от състезателни пилоти. Определено това е кола, която може да се хареса на собствениците на BMW Серия 3.

А.Х.: Пак тежестта се усеща при по-рязко спиране и е възможно да прегреете спирачките при продължително каране по завои например, въпреки че са с големи дискове и многобутални апарати, като цяло всички модели на компанията имат нужда от подобряване на спирачките и вече се предлагат решения. Чак да се хареса на фен на BMW, това трудно ще се случи.

А.М.: Така и не изпробвахме функция като Autopilot, но определено искаме да се насладим на двата модела на Tesla истински. Чакахме дълго време, за да ги тестваме и се насладихме на всяка една минута от времето с тях.

А.Х.: Пробегът – едно от най-важните неща в електромобилите, е отличен. И двата автомобила го имат, имат и всички основни неща за ежедневието, но има и много какво да еволюира по тях със сигурност.