АвтоФест

АвтоФест, 13.01.2023: Кен Блок - една личност, която промени света, но за жалост го напусна

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

Главната задача на човека в живота е да се роди, да се превърне в това, което потенциално е, казва философът Ерих Фром. Кен Блок е човекът, който създаде проход между фрийстайла при автомобилите и моторните спортове. Новаторските му видеа накараха милиони хора да заобичат колите и дрифта. От 2008 г. досега поредицата на хууниган е гледана от над 550 млн. души. Където и да отиде, каквото и да направи, Кен Блок носи със себе си аура на краля на автомобилното шоу.

Блок промени тотално възприемането за автомобилите и забавленията, които носят със себе си и възпита цяло едно поколение да ги обича, като тепърва ще усещаме колко голяма е промяната, която един човек направи.

За съжаление, мегазвездата загина в трагичен инцидент с моторна шейна в САЩ по време на преход в опасен участък. 55-годишният американски пилот е изгубил контрол над машината в Уасач Каунти в Юта. Шейната го е затиснала смъртоносно и останалите от групата не са могли да го спасят. Нелеп инцидент, но всичко, което остави Блок зад себе си, никога няма да бъде забравено.

За съжаление, повечето легенди в спортовете си отиват точно когато не ги практикуват, когато не са концентрирани на пълния предел на възможностите си, а се забавляват с някаква различна дейност или хоби, Колин Макрей загина при разходка с хеликоптер, а Михаел Шумахер продължава да е в безпомощно състояние след каране на ски.

Да си припомним как се роди звездата му и колко силно блестя тя. Кен Блок бе рали пилот, участва в американския шампионат, стигна до сезон световния рали шампионат, също така в световния рали крос и X games. През годините благодарение на спонсорите съм имал възможност няколко пъти да говоря с него. Винаги е бил усмихнат, дори интервютата ги превръща в шоу. Когато караше във WRC целта му бе да бъде редом до най-добрите, да спори със Себастиан Льоб и това за него бе равно на победа. Така и не успя да постигне високи резултати там, но всъщност това и не бе целта му, а просто да се забавлява.

Може и да няма особено запомнящи се постижения в рали спорта, но кариерата му в никакъв случай не е незабележима. Особено интересното в случая е, че Кен взема първите си уроци по рали шофиране чак на 37-годишна възраст. Той тренира в рали училището на Team O'Neal, влюбва се в спорта и показва неоспорими качества. През 2005 г., след като завършва обучението си в Ню Хемпшир се включва в състезанието Sno*Drift и завършва на достойното 7-мо място в генералното класиране и на 5-то място в Група N. По-късно Кен се класира на четвърто място в Националния шампионат на Рали Америка, побеждавайки своя добър приятел и ментор Травис Пастрана. Така още с дебюта си в американския рали шампионат Блок получава призът „Новобранец на годината”.

През следващата година Кен и Травис Пастрана печелят спонсорство от Subaru и отборът му вече е известен като Subaru Rally Team USA. Той се състезава в първото си рали състезание на X Games с чисто нов Subaru WRX STI от 2006 г. и взема бронзов медал. На следващата година печели сребърен медал. През сезон 2007 Блок участва и в два кръга от Световния рали шампионат – Рали Мексико и Рали Нова Зеландия. В Рали Нова Зеландия Блок записва две първи времена на етапа в Група N. В края на 2007 г. Блок постига 19 подиума и 8 победи в генералното класиране на рали състезания.

Кен Блок и неговият втори пилот Алекс Гелсомино напредват с всяка година. Те печелят първото си състезание в Канада през 2008 г., заемат първо място в ралито на Ню Йорк по-късно същата година и още един бронзов медал на X Games. През следващата година участва в три състезания от Световния рали шампионат. Блок оспорва победата на Йонас Андромеда в състезанието в Батърси, Англия, където двамата са с равен брой точки.

През 2010 г. Кен Блок преминава от отбора на Subaru в отбора на Ford. Успехите му продължават в открития клас на Ford Fiesta, а Кен Блок печели петата си победа в ралито в 100 Acre Wood. На 6 януари 2010 г. Monster World Rally Team обявява Кен за свой пилот за избрани кръгове от Световния рали шампионат, в които той ще води кампанията на Monster/Ford Racing fiesta. И става първият американец, записал точки във WRC.

През 2011 г. Блок решава да се съсредоточи единствено върху Световния рали шампионат, като кара Ford Fiesta в 9 ралита. Той успява да постигне девето място в Обединеното кралство и най-доброто в кариерата си осмо място във Франция.

Целта му бе да изпълни детските си мечти и да се забавлява, а тя е преизпълнена – десетки оживели проекти на машини, стотици участия в най-известните ралита и състезания – живот, за който само можем да мечтаем.

Блок е един от създателите на фешън компанията DC Shoes, израства в състезания по скейтборд, сноуборд и мотокрос. А след продажбата й на Quicksilver се оказва с много средства. Харесва му и дрифтът, затова се насочва натам, но организаторът фалира и Блок остава без място за изява. Има скъпа и подготвена кола, дузина камери, но не и състезателна серия. Тогава му хрумва гениалната идея да наеме място и да завърти няколко пъти колата, която е подготвил за състезания заедно с техниката, която е купил за заснемане.

Да стигаме до момента със забавлението и карането за чисто удоволствие и клипове, които ще натрупат не милиони, а милиарди гледания.

Ражда се първото видео джимкхана през 2008, която събира за дни милиони гледания. Година по-късно идва втори клип, а след още една трета част, вече с нова кола Ford Fiesta. С митичната вече Fiesta направи и серията джимкхана юропиън гънлет, в която всяка година събира звездите на Monster в моторните спортове за битка един срещу друг на огледални трасета. Шоуто отново се гледа от милиони, а Блок спори за победата с пилоти като Петер Солберг, Лиъм Доран, Йохан Кристоферсон.

Типично по американски, Блок успява да превърне в шоу всяко начинание, с което се заема, било то рали, раликрос, джимкана или чисто демо шоу.

С Ford Fiesta успя да обиколи света по най-различни локации, предизвиквайки законите на физиката. В седмото издание на поредицата видяхме Ford Mustang в Лос Анджелис, след което донъти в Дубай, в култовата джимкхана десет се качи на цели пет автомобила. Към Ford Fiesta се присъединиха Escort RS Cosworth, Focus, Mustang и F-150. Кен Блок успяваше да направи от автомобилите невероятни трансформации с имена като хууникорн на базата на Ford Mustang, с който качи Пайкс Пийк, и хуунитрък пикапът с над 900 к.с., който използва по най-опасния път в Китай. В най-новото издание на поредицата Electrikhana видяхме Блок със специално създаденото Audi S1 Hoonitron в Лас Вегас.

Блок участва и в последното издание на Пайкс Пийк с изцяло нов проект на базата на Porsche 911 – Хуунипегасус - тръбно шаси, 4х4, много карбон и 4.0-литров двигател с над 1400 конски сили. Проблем в двигателя обаче, осуети участието буквално дни преди самата надпревара и екипът не успя да отстрани повредата.

Всяка една от дисциплините, в които участваше, не е нова, но Кен Блок успяваше със своето ноухау още от дете в екстремните спортове да я направи максимално атрактивна. В джимкханата въведе много нови елементи, промени напълно начина за заснемане на автомобилни клипове.

Блок направи наистина огромна промяна в моторните спортове и възприемането им от хора, които нямат никаква идея от тях – показа пълното забавление, което носят. Създадената от него и Брайън Ското медия Hoonigan с над 5 милиона последователи също е отговорна за този пренос и там отново всичко се случва по най-забавния начин.

Виждахме го във всякакъв тип бързи машини, от ралиджийки до УТВ-та, дори бе на път да направи тест с болид от Формула 1 по молба на Pirelli, но тялото му се оказа твърде голямо, за да влезе в кокпита. Наследството му със сигурност никога няма никога няма да забравено. Поклон пред паметта му и изключителния талант.

Номер 43 остава в автомобилната история и Световния рали шампионат го изключи от възможност за бъдеща употреба, което още веднъж доказва колко ценен човек вече не е след нас.