АвтоФест

АвтоФест, 02.12.2022 г.: Тестове на BMW M340i и Volkswagen ID.5 GTX

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Журналист

BMW M340i

След като изпробвахме почти всички версии на обновената 3-та Серия на BMW, е ред и на най-потентната от тях под формата на седан – М340i xDrive. Издебнахме я, и й отдадохме един уикенд из красиви наши пътища, като този до язовирите Кричим и Въча.

Какво означава тази версия с вътрешно означение G20? 3.0-литровия турбо двигател В58 с мощност от 374 конски сили и електрически с 11 коня, които задвижват и четирите колела с xDrive с превес на задните. Да, автомобилът вече е мек хибрид и според официалните данни ускорява от 0 до 100 за само 4.4 секунди, но по наши наблюдения са под тях – на студен асфалт и със зимни гуми постигнахме същия резултат.

Какво различава М340i от нормалните версии външно? Ако са екипирани с опционалния М пакет – освен надписа на багажника, само двата ромбовидни накрайника на изпускателната система, които при по-малките версии са кръгли, при положение, че същите спирачки могат да присъстват навсякъде.

Особено, ако сте със сравнително малки джанти, никой няма да предполага за потенциала на тази машина, който и оставя много малко конкуренти на пътя. Нещо като вълк в овча кожа, въпреки огромното повишение на мощността в автомобилите в последните 10 години.

Отвътре? Постепенно свикнахме с големия цял дисплей и на нормалните хора им изглежда доста привлекателен, но като цяло в салона няма разлики.

Един въпрос, който мъчи замислящите се да притежават екземпляр – окачването?Доста прилично на твърдост – преминаването през неравности е по-меко от предходното поколение, а накланянето в завои е по-малко – от компанията са успели да постигнат най-добрата комбинация. Можете да скачате доста смело в завоите, а същевременно колата не „трака“ на всяка фуга на пътя. Винаги имате повече сцепление, отколкото си мислите и дори предполагате.

Смело можете да изяждате десетки километри завои и да се забавлявате без почти да има кой да ви поддържа темпото, като на всичко отгоре да не сте „пребити“ от пътя. Типично премерено във всички отношения по германски.

Как се активира launch control-a? Пускате спортния режим, задържате бутона за сцеплението на Traction, натискате до долу спирачката и след това натискате газта, докато „блокира“ в кавички на около 3000 оборота и след това идва катапултът. Да усещането е подобно на електрически автомобил.

Разходът? Комбиниран го докарахме под 11 литра, което при кола с близо 400 конски сили си е супер, а не сме жалили педала на газта.

Цената? Точно 132 500 лева или с над 35 хиляди по-малко от базово М3, при положение, че имате наистина достатъчно голям капацитет за ежедневно ползване и нямате допълнителното доплащане всеки път, когато трябва да обслужвате автомобила – без хиляди разлика заради М логото. И да, можете спокойно да я гледате отпред, защото е красива.

Винаги полуМ-ките, както ги наричат запознати, са ни харесвали и ще продължи да е така и М340i влиза в кюпа! А за феновете на тунинга, точно този двигател има огромен капацитет и дори с елементарни подобрения като софтуер, всмукателна и изпускателна система става нещо адско.

 

VW ID.5 GTX:

Когато VW представиха „електрическия GTi” ID.4 във версия GTX, след задълбочен тест и анализ достигнахме до експертното заключение, че добавя точно липсващата щипка спортна емоция на иначе практичния модел. Сега обаче немците прибавят и още една щипка спорт с SUV купето си ID.5. Отново караме версията GTX с 299 к.с., която отново ни провокира към задълбочен тест и анализ. Разбирайте да й скъсаме дробчето по завоите около яз. Искър (всъщност дали електромобилите имат дробчета е тема на друг задълбочен анализ).

Реално колата е една и съща. Основната разлика е, че ID.5 изглежда доста по-добре.

Веднага ще си помислите, че тя ще е с една идея по-малко практична, но заради подобрената аеродинамика, вероятно с десета от секундата по-бърза. И ще сгрешите. Парадоксално, но е точно обратното. ID.5 GTX взема спринта до 100 км/ч за 6.3 сек., а ID.4 GTX го прави за 6.2 сек. Дали тази разлика се усеща? Колкото усетихте намаленото ДДС на хляба. Още по-парадоксалното е, че въпреки скосената си линия на покрива, ID.5 има 549-литров багажник, а ID.4 – 543-литров. Единственото негативно отражение на купе формата е в 12-те мм по-малко място за главите на пътниците на втория ред седалки. Но и тези разлики се усещат по вече споменатия начин. Просто салоните и на двете коли са толкова просторни, че могат да съберат националния ни отбор по баскетбол с все саковете им.

Основното задвижване на ID гамата е задното. GTX версията добавя още един електрически двигател на предния мост, осигурявайки 4х4 задвижване, което изглежда по-адекватно за SUV модел. Той има мощност от 109 к.с. и 162 Нм въртящ момент, а задният е с 204 к.с. и 310 Нм. Така общата мощност достига споменатите 299 к.с., а максимумът на въртящия момент – 460 Нм наличен мигновено от 0 об./мин. Другата разлика е, че максималната скорост е ограничена на 180 км/ч, а не на 160.

Важно е и че окачването е получило по-стегната настройка на пружините, амортисьорите и стабилизаторите, което намалява заклащането и ви кара да се чувствате по-добре зад волана.

Не се притеснявайте за комфорта на возене, той все още има много по-сериозен превес над спортното поведение. Но тези 2242 кг (с 18 кг повече от ID.4 GTX), определено имат нужда от по-здрави пружини, ако искате да карате динамично по завоите. Всъщност тук се появява още един парадокс – високото тегло ви кара да върнете „газта“ преди завоя, а ниският център на тежестта, заради монтираната в пода батерия, ви дава усещането за непоклатимо залепване за асфалта. Не знам как се чувстват ватманите и машинистите когато завиват с тежките си машини, закрепени върху релсите, но предполагам, че е нещо подобно.

Заради подобрения драг коефициент от 0.27 (спрямо 0.29 за ID.4 GTX), ID.5 GTX предлага малко по-ниска консумация на електроенергия, следователно малко по-голям пробег с едно зареждане. Комбинираният разход по каталог е 17.1 кВтч спрямо 17.6, а пробегът, осигуряван от 77-киловатчасовата батерия – 512 спрямо 499 км.

За разлика от ID.4, който може да поеме максимум 125 кВт прав ток на бързи станции, ID.5 зарежда с до 135 кВт. Това ще ви спести 9 минути при зареждане на батерията от 5 до 80%, за което са ви необходими точно 36 мин.

В заключение – ID.5 определено ни допада повече от ID.4. Има доста по-секси задница, която много повече приляга на по-спортния темперамент на GTX версиите, без реално да ви лишава от почти нищо. Разликата в цената е малко над 4 хил. лв. ID.5 GTX доближава 121 хил. лв., а ID.4 GTX – 117 хил. В днешно време хората отделят доста по-големи суми, за да изглеждат по-секси.