АвтоФест

АвтоФест, 03.02.2023: Mercedes-Benz EQS SUV и Renault Arkana E-Tech

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
MB Снимка: Facebook

Това е флагманът на електрическата гама на Mercedes. Пристигна като концепция дори под бранда Maybach преди година и половина на салона в Мюнхен, където също ви го представихме, а сега е ред и да го караме.

Mercedes EQS SUV е електрическия аналог на GLS, но както и при седана спрямо S-Class, размерите са 5207 спрямо 5125 мм, или 93 мм повече в полза на GLS. Това обаче не пречи на модела да предлага място за 7 души. Колесната база е 3210 мм, колкото е и на седана EQS, тук естествено височината е доста по-голяма, с 200 мм над него. Подари това и шампионският аеро коефициент е повишен на 0,26.

Досега сме карали всеки електромобил от гамата - малките SUV-та – EQA, EQC и EQB, седаните EQE и то AMG 43 и EQS в две версии, както и ванът EQV. Както се казва, покарали сме и лесно можем да видим прогреса само за 1-2 години.

Дизайнът е сходен, фаровете и стоповете са идентични. Предната решетка е затворена и изчистена, над нея фаровете са свързани със светлинна ивица, каквато има и в седана. Като опция се предлагат специалните светлини Digital Light. А-колоните са силно полегати, пред огледалата за обратно виждане дизайнерите са намерили място за логото на модела. Разположението на огледалата е там поради акустични причини. Като цяло автомобилът е невероятно обезшумен. Отзад стоповете също са свързани, джантите са с размер от 20 до 22 инча. Тестовата ни версия е екипирана с панорамен люк от два модула.

Докато в седана леко ни дразнеха окото някои пропорции, тук всичко изглежда една идея по-добре, по съразмерно и по-приятно. По-ниският таван в сравнение с нормалните SUV-та леко прикрива големината на целия автомобил, а лекото повдигане на страничната линия в задната част намекват за лимузина.

Салонът е сякаш от бъдещето. Огромният MBUX Hyperscreen заема цялото арматурно табло, върху него са три екрана, за задните седалки има още два. Над Hyperscreen има дълга ивица амбиентно осветление, чийто цвят може да настроите. При пресичане на пътната лента светлината става червена и примигваща, както и при засечена опасност от системите за сигурност.

Можем да се гордеем, тъй като MBUX Hyperscreen е създаден в България. Автомобилът реагира и на обекти в сляпата зона на страничните огледала. Но като цяло да, интериорът в този електромобил е на най-високото ниво в момента – много интуитивен за работа и за всичко, за което биха послужили бутони за по-бърза реакция, те са там. Да, смятаме отсъствието им за дискомфорт в определени модели, като наскоро тестваните Tesla Model 3 и Y.

Измервателните уреди предлагат няколко типа табло. Ако харесвате по-изчистен екран, активирате на системи за сигурност и следите пътната лента. Автомобилът разпознава леки коли, камиони и пешеходци като на електронна игра. Има режим за навигация, ако ви е по-удобно да я следите пред вас, а не на централната конзола. Също така офроуд или класически, дори можете да ограничите информацията от централния дисплей до данни само за радиото. Аудио системата по традиция е Burmester, като за модела се предала звук Dolby Atmos като в кино салоните.

Излишно е да споменаваме за качеството на звука тук, защото буквално се чудите кое парче да си пуснете, за да му се насладите. Това един от най-обезшумените електромобили, които сме карали до момента при магистрална скорост – няма завихряния при огледалата и колонките, не чувате и такива от прозорците. Връщаме се и на режимите на работа, за които има бутон при селектора на предавките и съответно визуализация на таблото – лесно и бързо.

Навигацията има над 20 нови допълнителни функции сред които са напомняне за рождени дни и предложения какво да правите на база изкуствения интелект. Например, ако наближите зарядна станция ще се появи икона за начало на зареждането, а ако се обаждате на един и същи човек в даден ден от седмицата и час, системата ще ви предложи автоматично набирането му. Също така, автомобилът ще запомни, ако на неравност или легнал полицай сте вдигнали нивото на шасито и ще предложи отново, когато минете пак. Естествено, това би се случило само при ваш индивидуален профил, в колата има памет за въвеждане на 7 различни. А параметрите, които може да следите и променяте, са цели 800. Със сигурност няма да бъдат много клиентите, които ще опитат всеки един от тях.

Така ние излязохме на офроуд дори без да пипаме режимите. Дори не се наложи, нито повдигане на нивото. Задвижването е 4х4 с електромотори отпред и отзад. Има функция за интелигентно разпределение на въртящия момент. Освен въздушно окачване има адаптивни амортисьори като стандарт, задните колела също завиват с до 4,5 градуса в стандартните версии и до 10 градуса като опция, което прави управлението в града лесно и безстресово. Радиусът на завой в реални условия е по-къс отколкото на бюджетен градски автомобил.

Абсолютно нарочно изкарахме този гигант от асфалта, защото електромобилите се настройват много трудно за настилки с ниски нива на сцепление и единици реагират адекватно, а просветът на EQS SUV предполага, че поне веднъж в неговия живот ще застане на някоя поляна. Той обаче, се държи много добре и контролирано. А на пътя изпробвахме и дали има разлика между комфортния и спортния режим, която да е по-забележима от при седана и това наистина е така – при комфортния окачването значително се смекчава, но не си мислете, че при спортния този мастодонт с тегло от над 2.7 тона се държи агресивно – просто не се лашкате при по-къси и верижни завои и звуците при ускорение наподобяват битка в Star Wars.

А рекуперацията? Собственик на Tesla, за която споменахме, че е с първобитно настроено усещане и спира рязко ни каза, че се свиква. Пожелаваме му да изпита тази на EQS – освен че имате степени на рекуперация с регулиране от перата зад волана, тя е настроена доста, доста добре и на най-рекупериращия режим намалявате изключително плавно и колата не забива предница.

Нивото се вдига с 25 мм, но скоростта ви трябва да е под 60 километра в час. А на комфортен и спортен спада съответно с 10 и 15 мм. Не се наложи да изключваме ESP системата в калта, колелата хитро успяват да намерят сцепление и да извадят тежкото близо 3 тона купе. В този момент си струва да споменем, е базовата версия 450 се предлага и само със задно предаване както и с 4х4.

Мощността му е 265 кВт, а максималният въртящ момент 568 Нм. Тестовата ни версия обаче е EQS 580 4MATIC и има цели 544 конски сили и въртящ момент от 858 Нм. Не се усещат толкова много колкото при седана, но това определено е бърза кола. В завоите е стъпила стабилно, дори ви позволява лек дрифт при изключване на системата ESP. Батерията и тук е 108,4 kWh, с които може да измине до 660 километра. Естествено в оптимални условия. При нас с температура около нулата пробегът е малко над 400 км, а разходът с включване на парно и подгряване на седалките е 31 кВт на 100 км.

Изминахме 50 километра по магистралата със скорост близка до ограничението от 140 км/ч, а след това над 100 км извънградско в натоварен режим при външна температура около 0 градуса и оставаха още минимални 170 километра пробег – на таблото имате две стойности, които ви показват минимална и максимална за възможния оставащ пробег.

Без да се стремим да запазим батерията така не се налага да я зареждаме за два тестови дни. Архитектурата е 400-волтова и позволява зареждане с 200 кВт на бързи станции. За 15 мин. зареждате за пробег от 250 км. На променлив ток пълните с до 22 кВт.

Естествено всичко не идва даром и определено колата не е евтина. Базовите цени стартират от 243 300 лв. за модела и 282 300 лв. за 580, към които тепърва добавяте екстри, като Хайперсприйна, който струва 17 000 лв., а хедъп дисплеят с добавена реалност е още 4800 лв. Производството е въглеродно неутрално и поверено на американския завод в Тускалуза.

Електромобилът е повече от добър и е един от най-луксозните на пътя, а към конкурентите можем да причислим BMW iX M50 и Audi Q8 e-tron, но сякаш EQS SUV седи една идея по-високо. Със сигурност можем да го наречем производно на доминанта от повече от 50 години при лимузините S-Class.

Renault Arkana

Това е френският прочит на идеята за компактно SUV купе. Галският вариант на BMW X4 дойде преди година и половина и вече ви го представихме във версия мек и стандартен хибрид. От лятото на 2022 пристигна новата версия E-Tech engineered като топ оборудване, над R.S. line. За разлика от него акцентът не е спортът, а технология и екология. Базовата цена за ниво Equilibre стартира от 52 500 лв., започва от 64 500 лв., а E-Tech engineered е 69 000 лв. 16 500 лв. отгоре за една и съща кола не е никак малко, вероятно се питате дали си струва? Но ето какво получавате срещу тази сума.

Цели 65 функции и екстри, сред които 12 технологии. Топ вариантът има безжична репликация на смартфон, еко режим на шофиране освен комфортен, спорт и индивидуалния MySense. Също така система за самопаркиране Easy Park Assist с 360 градусови паркинг сензори, ако не се чувствате достатъчно уверен при маневрите, или по-скоро искате да впечатлите приятелите си. Мултимедията 10-инчов сензорен екран върви с карта на Европа, а аудиото е Bose.

В салона има топли титанови шевове върху тапицерията и златните декоративни акценти по арматурното табло и вентилационните отвори. Воланът тук няма RS, а буквата E. Това е модел за почитателите на екологията. Праговете на вратите следват дизайна от екстериора.

Отвън има няколко ключови акценти от титанов цвят като сплитер, вдъхновен от Формула 1, разположен върху долната част на предната броня. Също така елементи в страничната и долна част на каросерията и върху джантите. Емблемата на и името на модела са в лъскавочерен цвят. Страничните огледала са в черен цвят, има два декоративни хромирани накрайника на ауспуха и затъмнение задни стъкла. А дневните C-образни LED светлини подсилват характера.

Платформата на Renault Arkana е модулната CMF-B, на която са още Clio и Captur. А автомобилът е брат на XM3 на бранда Samsung Motors, който е отговорен и за производството на автомобила в завода в Пусан в Южна Корея.

Пътният просвет от 190 мм е достатъчен да излезете извън пътя, но не за екстремен офроуд. Предаването е предно и няма 4х4 за този модел. Реално има Arkana, но за руския пазар, която визуално изглежда като европейската версия, но платформата е от второто поколение Duster и производството бе в Москва, Украйна и Казахстан. Там се монтират мотори 1,6 и 1,3, които имат вариаторна кутия, мощността е 114 и 150 к.с. и за тях има 4х4. Докато тестовата ни кола идва с нова платформа и електроника като Austral Megane и напълно електрическия E-Tech, платформата е от Samsung XM3 и реално напълно различен автомобил. Интересно също при този модел е, че в страните от бивша Югославия се използва името Megane Conquest, за да не се свързва с вече покойния лидер на паравоенни отряди Желко Ражнатович с прякор Аркан, което на сръбско-хърватски означава ураган. А от друга страна Arkana идва от латинската дума за тайна. И така, крие ли Renault Arkana тайна?

Автомобилът е самозараждащ се хибрид. Компанията развива технологията над 10 години, а E-Tech използва ноухау от Формула 1. Системата е същата като при Plug-In модела, но с по-малка батерия. Реално системата има два електрически мотора, единият от които е високоволтов стартер-генератор. Трансмисията е с палцови муфи и без съединител с различни режими на работа, затова Renault не я нарича автоматична, а много режимна. Работи еластично и равномерно като автоматика, няма вой на обороти като при вариатора.