АвтоФест

АвтоФест, 27.01.2023: Range Rover Sport и Cadillac CTS

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Auto Fest

Range Rover Sport: Император сред атлетите

 

Range Rover Sport никога досега не се е различавал толкова от Императора - големия Range Rover. И никога досега не е изглеждал толкова спортно. Преди спокойно отдалеч можеше да объркате двата модела, но сега това няма как да се случи. Британците отварят много повече ножицата между класното и суперлуксозно излъчване на Range Rover и спортният, динамичен силует на Range Rover Sport. А в това определено има смисъл.

Дизайнът на Range Rover Sport много повече напомня на бутиковия Velar. Фаровете и решетката са чувствително по-тесни от тези на Императора, създавайки много по-динамична осанка. Задните светлини не са скрити от погледа ви преди да светнат, а са хоризонтално поместени в тясната линия, разсичаща багажната врата. Разбира се, англичаните ужасно много обичат традициите и за целта са запазили дизайнерския подпис на модела - скосеното задно стъкло на багажника, за по-спортен профил. Над него обаче, като продължение на покрива, те слагат най-големия досега спойлер в техен модел. Толкова е голям, че приютява задната чистачка, която се спуска отгоре надолу, без да „загрозява“ изключително изчистените форми. Може би със същата цел и дръжките на вратите са прибрани в купето и излизат само когато ще ги ползвате. Едно от малкото общи неща с дизайна на големия Range. Другото общо е, че макар и коренно различен, той запазва аристократичната си осанка. Все едно Императора е сложил спортния екип и е излязъл да потренира.

Луксът отвътре обаче по нищо не отстъпва на този в големия Range Rover. Единствените разлики, които ще откриете са малко по-различното оформление на волана и „полегналата“ линия на централната конзола, заради което големият екран на централната конзола има по-голяма извивка. Иначе, изчистените линии, разточителното пространство и качество на материалите, безбройните глезотии на борда - са запазени. Дори облегалките на задните седалки имат функция за електронно регулиране. Единственото, което не може да имате за разлика от дългата база на Range Rover е функцията задните кресла да се превръщат в легла, както и опцията за трети ред седалки в багажника. Иначе багажникът е повече от впечатляващ с неговите 835 л, които дори превъзхождат тези на големия Range (725 л).И също от едно копче вътре в него може да снижите въздушното окачване, за да ви е по-удобно, когато искате да товарите нещо.

На пътя сте си Императори. Въздушното окачване вози превъзходно, като същевременно съумява да предаде необходимата обратна връзка към водача през какво преминава. Това важи дори и за малките фуги на пътя. Разбира се, то може да се втвърди чувствително на спортен режим, като така редуцира максимално заклащането на високия всъдеход. Това в комбинация с 35% повишената твърдост срещу усукване спрямо предшественика, означава, че може да се забавлявате по завоите, въпреки високото тегло. Той е изграден на същата MLA платформа като големия Range Rover, което означава олекотена конструкция, увеличена твърдост и възможност за електрификация.

 

Именно на електрифицираната версия с 510 к.с. скачаме първо на теста. Това е плъг-ин хибрид, включващ надлъжно разположен 3-литров, 6-цилиндров бензинов мотор, електромотр със 143 к.с., монтиран в 8-степенната автоматична трансмисия и огромна батерия с 38 кВтч капацитет, от които 32 използваем. Тя позволява пробег в електрически режим от 113 км със скорост до 140 км/ч. Което е впечатляващо за плъг-ин хибрид и превъзхожда повечето от ранните електромобили.

Колата е доста бърза с това задвижване, макар да тежи 2.8 тона. От място до 100 км/ч ускорява за 5.4. сек. и не спира да го прави до 242 км/ч. Както на повечето подобни хибриди може да включите изцяло електрически режим или да запазите заряда в батерията когато пътувате на дълъг път, но при нужда от максимално ускорение, електромоторът се включва на помощ. Ако през делника ползвате Range Rover Sport основно като електромобил, то производителят обещава смесен разход от под 1 л на 100 км! Но тъй като нашият тест протече само на дълъг път с магистрала, офроуд и завои, то бордовият компютър отчете малко над 10 л на 100 км.

И като стана дума за офроуд - това си е съвсем истински Land Rover. Въздушното окачване може да се напомпа до почти 28 см просвет (стандартно е 21.6 см). Така преодолявате водни препятствия с дълбочина до 90 см. Колата е снабдена с двустепенна раздатъчна кутия с понижаващи предавки. Вместо постоянно задвижване на четирите колела с блокировка на междуосевия диференциал се използва система iAWD със заключване на предна ос, с помощта на електронна муфа. Има и активен диференциал за задните колела. Системата за задвижване на четирите колела се активира сама при движение по тежък терен и при потегляне в студено време. Разполагате и с патентованата от Land Rover офроуд система Terrain Response от второ поколение. Тя е доразвита и анализира текущите условия на шофиране, нагласяйки автоматично най-подходящите настройки на двигателя, трансмисията, окачването и сцеплението за съответния терен.

Можете да свършите тази работа и ръчно от кръгъл бутон на централната конзола, избирайки един от петте режима – за асфалтов път, за дълбоки канавки или местности с големи скали, газене през трева, сняг, кал или пясък. На новия огромен екран на централната конзола пък може да изкарате офроуд монитори, които много помагат извън пътя. Те правят предния капак „прозрачен“, за да виждате какво газите, измерват дълбочината на водата пред вас, ъгъла на наклон на купето и др.

Една от първата асоциация на клиентите като чуят Range Rover е „скъп“. И макар да е значително по-евтин от големия Range, британците са се постарали да не развалят това възприятие - базовият Range Rover Sport започва от 178 350 лв. с ДДС. Плъг-ин хибридът е 510 к.с. в ниво на оборудване First Edition пък струваше близо 285 хил. лв.

Cadillac CTS

 

Притежаването на Cadillac в САЩ означава статус. Автомобилите на компанията са еманацията на лукса така, както го разбира американската автомобилна индустрия. А мотото на е Life, Liberty and the Pursuit, живот, свобода и стремеж, думи, записани в Декларацията за независимост на САЩ. Компанията майка General Motors се оттегли от Европа преди години, SAAB и Opel бяха продадени, производството и дистрибуцията на Chevrolet прекратени, а операциите пое швейцарския отдел Cadillac Европа, който оперира в Европа официално Cadillac XT4 и Corvette Stingray. Но можете да откриете останалите автомобилите от гамата през независими дилърства.

Ние успяхме да намерим за тест последното поколение Cadillac CTS преди моделът да стане CT5. Представен през 2014 и обновен през 2018 г. седанът предлага качествена сглобка и изненадващо добра технология.

Дизайнът е изчистен и интерпретира традиционната идентичност от останалите модели в гамата. Формите са триъгълни, предната решетка петоъгълник, в средата гордо стои емблемата. Темата продължава и отзад със стоповете и накрайниците на ауспусите.

Отвътре салонът е просторен и луксозен, има кожен салон и всички функции, за които можете да се сетите. Подгряване и обдухване на седалките, затопляне на волана, сензорен дисплей и навигация. Шофьорската седалка има 20 посоки за регулиране, позицията е сравнително ниска. Жабката е с електрическо управление и има LED осветление, а климатичната система е тризонова.

Инфотейнмънт системата има интеграция с iOS през myCadillac, дори може да свържете Apple Watch. Обновленията от 2018 предлагат допълнителни два USB порта на задната конзола и смарт активиране на подгряването на волана.

Аудиото е дело на Bose, в базовия вариант с 11 говорителя, в премиум варианта с 13. Предлага се също хед-ъп дисплей и безжично зареждане на телефона.

Силата на Cadillac CTS е и в окачването. Това е американски автомобил, който е предназначен за Северна Америка, но някой зад океана се е сетил, че в Европа се създават най-добрите шасита. И е разписал настройване на CTS именно на Нюрбургринг. На пистата инженерите и тестовите пилоти са успели да създават добър баланс между спорт и комфорт. Конфигурацията отпред е MacPherson, отзад многоточково. Рейката е електрическа и дело на ZF Steering Systems, а като опция има и магнитни амортисьори.

Има минимално клатушкане. Задвижването е 4х4 и спомага за изтеглянето от завоите, автомобилът стои стабилно и в режим спорт дори с базовия двигател осигурява бързо преминаване.

2,0-литровият мотор разполага с 276 к.с. и 400 Нм, масата е 1640 кг, а разходът достига 10 л/100 км. Не е ниско, но американските двигатели не са известни с пестеливост. Естествено в гамата има топ версия с V8 и 649 к.с., която реално е конкурент на BMW M5, предлага се и 3,6 V6 с 426 и 340 к.с. Спортните версии, разбира се, са и с доста по-различно окачване, но базовият вариант се възползва от това ноухау.

Автомобилът е екипиран с множество системи за сигурност, разполага с радари, камери и сензори, които целят да запазят живота ви. Сред са сигнал при наличие на автомобил в сляпата зона, алармиране при пресичане на пътната лента, има и асистент за следването й, фаровете са адаптивни, чистачките автоматични. Въздушните възглавници са 10, системата за стабилност тук се нарича StabiliTrak.

Cadillac CTS е красив, бърз и технологичен, чудесна алтернатива на германските лимузини.