Европа

Докато „Вагнер“ напредва към Москва, валят призиви за обединение около Путин (Обновява се)

От Euronews България Euronews България

Напрежението между Кремъл и наемническата група „Вагнер“ се превърна в открит въоръжен конфликт, след като вчера лидерът на военната групировка Евгений Пригожин обвини руската армия, че при въздушна атака е унищожила голям брой негови бойци. Без да дава повече подробности за обвинението си, Пригожин се закле да „спре злото“ на военното ръководство в Москва и навлезе с бойците си от Украйна в Русия. Тази сутрин последва обръщение на руския президент Владимир Путин, в което той определи действията на шефа на ЧВК „Вагнер“ като „метеж и авантюра“ и заплаши с брутални и жестоки наказания.

След като ръководителят на „Вагнер“ обяви в ранните часове в събота превземането на „всички военни обекти“ в южния град Ростов на Дон, частната руска военна компания е успяла да поеме контрола на военни обекти и в град Воронеж, намиращ се на около 500 километра от руската столица Москва. За това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от руските служби за сигурност, говорил за агенцията.

Жителите на Ростов на Дон бяха предупредени за възможното преминаване на военна техника по улиците и призоваха гражданите да останат на закрито от съображения за сигурност, предаде ТАСС. 

"Във връзка с възможното преминаване на военна техника по улиците на града ви моля да бъдете изключително внимателни и предпазливи. За ваша сигурност не излизайте от домовете си, изключете пътуванията до централната част на Ростов и не оставяйте децата си без надзор", написа в "Телеграм" ръководителят на градската администрация Алексей Логвиненко.

Той уточни, че здравните заведения в града работят нормално, пациентите получават рутинна медицинска помощ. "Няма прекъсвания в работата на линейките. Броят на повикванията на линейките е в рамките на нормалния ден", посочи Логвиненко.

По-рано днес руският Национален комитет за борба с тероризма обяви въвеждане на режим на антитерористична операция в Москва, Московска и Воронежка област, припомня ТАСС.

Над 300 километра от магистралата "М4 Дон" във Воронежка област са затворени за движение, обяви в канала си в Телеграм областният губернатор Александър Гусев, предаде ТАСС. Той призова жителите да се въздържат от движение както по регионалните, така и по местните пътища, предаде БТА.

 

Зеленски: Слабостта на Русия е очевидна. Никаква лъжа не може да скрие хаоса

„Дълго време Русия използваше пропагандата, за да прикрие слабостта си и глупостта на своето правителство. А сега хаосът е толкова голям, че никаква лъжа не може да го скрие. И всичко това е един човек, който отново и отново плаши с 1917 г., въпреки че не е в състояние да доведе до нищо друго освен до това“.

Това коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски в социалната мрежа Туитър.

„Слабостта на Русия е очевидна. Слабост в пълен мащаб. И колкото по-дълго Русия държи войските и наемниците си на наша земя, толкова повече хаос, болка и проблеми ще си навлече по-късно. Това също е очевидно. Украйна е в състояние да защити Европа от разпространението на руското зло и хаос. Ние запазваме своята устойчивост, единство и сила. Всички наши командири, всички наши войници знаят какво да правят. Слава на Украйна!“, написа още той.

Путин търси подкрепа от Беларус и Казахстан

Смята се, че първият международен контакт на Путин от началото на това, което Кремъл нарича опит за преврат срещу правителството, е бил с неговия колега от Беларус Александър Лукашенко. За телефонното обаждане тази сутрин съобщи беларуската държавна информационна агенция Белта.
„Руският президент се обади на президента на Беларус тази сутрин, за да го информира за ситуацията в Русия“, информира Белта, цитирайки пресслужбата на Лукашенко.

„Беларус е бил и остава съюзник на Русия, който споделя напълно целите и задачите на СВО. Това е тежка, принудителна и оправдана мисия за защита на руснаците в Донбас. На практика се води борба за защитата на славянския свят.“ Това се казва в изявление на Съвета за сигурност на Беларус, разпространено този следобед по повод актуалната обстановка в Русия, в което се подчертава, че Минск „не може да остане встрани от случващото се в Южна Русия“.

В декларацията се подчертава, че всяка провокация и вътрешен конфликт сред военните и политическите кръгове и гражданското общество е „подарък за колективния Запад“.

По-късно през деня Владимир Путин се е обадил също и на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев, стана ясно от канцеларията на казахстанския президент. Кремъл досега не е споменал за обаждането.

Според информацията от Астана президентът Токаев отбелязал, че протичащите събития са вътрешна работа на Русия и заявил, че основата на сигурността в обществото е поддържането на реда и закона.

„Президентът Владимир Путин благодари за разбирането на Казахстан за настоящата ситуация в Руската федерация“, се отбелязва в текста.

Анализатори спекулират, че Путин може би се е обърнал към казахстанците за подкрепа, но такава му е била отказана с обяснението, че проблемът е вътрешен въпрос, като президентът Токаев не обещал никаква помощ или подкрепа.


Русия провежда „бойни операции“ във Воронежска област

Руската армия провежда "бойни" операции в събота в района на Воронеж, граничещ с Украйна и разположен на около 500 км южно от Москва, съобщиха местните власти, в разгара на въоръжения бунт на паравоенната групировка „Вагнер“.

„В рамките на антитерористичната операция на територията на Воронежска област въоръжените сили на Руската федерация провеждат необходимите оперативни и бойни действия“, каза областният управител Александър Гусев в Telegram.

Воронеж е на около половината път между Москва и град Ростов, където рано в събота Вагнер обяви първото превземане на руска военна инфраструктура и обекти, информира Euronews.

Руски опозиционер: Антивоенните руснаци трябва да подкрепят шефа на „Вагнер“

Руският опозиционен лидер Михаил Ходорковски казва, че смята, че антивоенните руснаци "трябва да подкрепят" шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Пишейки в Туитър на английски, Ходорковски каза, че „той не е наш съюзник и тази подкрепа ще бъде много временна и условна, но маршът му е огромен удар върху легитимността на Путин и всичко, което разчупва режима, е добро“.


Пригожин: Ние сме патриоти и няма да се предадем

Ръководителят на руската паравоенна групировка "Вагнер" отхвърли обвиненията на президента Владимир Путин, че предава страната си и нарече своите бойци патриоти.

В аудио съобщение в канала си в Telegram шефът на Вагнер Евгений Пригожин заяви: „По отношение на предателството на родината президентът дълбоко се заблуди. Ние сме патриоти на родината си.“

Той каза, че бойците му няма да се предадат по искане на Путин, тъй като „не искаме страната да живее в корупция, измама и бюрокрация“.

По-рано през деня Путин каза в телевизионно обръщение към нацията, че „всички, които подготвиха бунта, ще понесат неизбежно наказание“. Той каза, че „въоръжените сили и другите правителствени агенции са получили необходимите заповеди“.

В профила си в Телеграм ръководителят на групировката Евгений Пригожин написа, че частната военна компания "Вагнер" НЕ се обявяват против и НЕ призовават за смяната на: 

  • Президента на Руската федерация
  • Органите на централната власт
  • Конституционният строй на РФ
  • Не се обявяват срещу целите и задачите на СВО.

Групировката настоява да ѝ бъде предадено ръководството на Министерството на отбраната на Русия, което, според Пригожин, води Русия към военно поражение на бойното поле и съзнателно унищожава ЧВК „Вагнер“

 

 

Призиви за обединение около Путин

Междувременно официални лица в цяла Русия се обединиха зад президента Владимир Путин, като публично потвърдиха своята вярност към Кремъл и призоваха лидера на наемниците Евгений Пригожин да отстъпи.

Вячеслав Володин, председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, каза, че депутатите „застават за консолидация на силите“ и подкрепят Путин след обръщението му към нацията в събота.

Той добави, че бойците от групата Вагнер на Пригожин „трябва да направят единствения правилен избор: да бъдат с народа си, на страната на закона, да защитават сигурността и бъдещето на родината, да изпълняват заповедите на главнокомандващия.”

„Съветът на Федерацията, Камарата на регионите, напълно подкрепя президента, гарант на Конституцията, и ясното разбиране колко важна е в настоящата ситуация отговорната и консолидирана позиция на цялото общество, жителите и ръководителите на всички субекти на Федерацията без изключение. Президентът е казал всичко. Каза го по начин, който не оставя у никого въпроси или съмнения. Той беше напълно откровен и убедителен“, заяви председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че „врагът само чака междуособици в Русия, но няма да дочака това да се случи“:

„Имаме един главнокомандващ. Не двама, не трима. Един. И той призова всички да се обединят. Това е най-важното в момента. Всеки от нас има собствено отношение към всичко. Но има моменти в историята, когато личните чувства трябва да се оставят настрана за по-късно.“

В официално изявление руското външно министерство предупреди западните страни да не използват вътрешнополитическата ситуация в Русия за свои цели и изрази увереност в безполезността на подобни опити.

"Предупреждаваме западните страни срещу всякакви намеци за възможно използване на вътрешната руска ситуация за постигане на русофобски цели. Такива опити са безполезни и няма да намерят отклик нито в Русия, нито сред здравите политически сили в чужбина", каза руското външно министерство в изявление.

В него се отбелязва, че „опитът за въоръжен бунт, извършен у нас, предизвиква рязко отхвърляне в руското общество“. „Бунтът е играчка в ръцете на външните врагове на Русия“, се казва в изявлението.

Изразява се убедеността, че „в близко бъдеще ситуацията ще намери своето разрешение, достойно за вековната мъдрост на руския народ и руската държава“.

„Всички цели и задачи на специалната военна операция ще бъдат изпълнени“, се казва още в изявление на руското външно министерство.

Рамзан Кадиров, лидерът на Чечения, който в миналото беше на страната на Пригожин в критиките си към военното ръководство, също изрази пълната си подкрепа за „всяка дума“ на Путин, предаде Асошиейтед прес. По думите на Кадиров „бунтът трябва да бъде потушен“.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил призова онези, които са готови да използват оръжие срещу своите братя, „да се вразумят“. Той призова за запазване на единството и застана зад действията на Путин, предаде БГНЕС.

„Пред лицето на общата заплаха трябва да запазим единомислието, да преодолеем обидите и личните амбиции. Без значение колко трудно може да бъде това понякога. Подкрепям усилията на руския държавен глава, насочени към предотвратяване на сътресенията в нашата страна. Аз самият се моля и призовавам всички епископи, духовници, монаси и миряни да се молят на Господ да запази мира и единството, които са застрашени от призивите за размирици“, заяви духовният водач на Русия.

Досега нито един руски официален представител не се е обявил в подкрепа на Пригожин.