Политика

Радев: Силите на „Вагнер“ напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива

От Euronews България Euronews България

„Според последните новини силите на частната военна компания "Вагнер" напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива. Това вкарва нова динамика и представлява ново предизвикателство за нас.“

Това коментира в австрийската столица Виена президентът Румен Радев във връзка с последните събития в Русия.

„Ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия“, предупреди Радев.

По думите му имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъдем много внимателни.

Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки защитим страните си и да гарантираме сигурността си“, призова държавният глава.

„Обстановката в Русия е много динамична, информацията все още е много оскъдна, така че много важно е да знаем истинските причини за това, което става дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с Министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта“, коментира по-рано днес държавния глава, цитиран от БТА.

Според него събитията в Русия определено ще се отрази на динамиката на войната.

"Виждате, че в момента сме в напрежението офанзива-контраофанзива, "Вагнер" имаше съществено участие в нея, но последната локация на "Вагнер" не е на фронта и тук трябва да се замислим наистина каква е целта на "Вагнер", каза още президентът и добави:

"Естествено, че се усложнява конфликтът. Всеки вътрешнополитически проблем, а той вече не е вътрешнополитически проблем - тук са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия, ще има сериозно отношение."

Ролята на България е укрепване на нашия отбранителен капацитет в системата на НАТО, посочи още той.

На въпрос на австрийски медии кой ще победи Путин или Пригожин, Радев отговори:

“Трябва да дефинираме какво означава победа. Мисля, че Пригожин има ограничена сила, локална. Ако правителството се консолидира срещу това ограничено присъствие, не мисля, че има шанс. Следващите дни ще бъдат много показателни какво ще се случва, но наемници с тежко въоръжение, престъпници с тежко въоръжение - това винаги е предизвикателство.”