Политика

Бойко Борисов за ситуацията в Русия: Това е гражданска война и метеж

От Euronews България Euronews България

Във всички случаи това е гражданска война, метеж. Това е изключително опасно, коментира във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ситуацията в Русия, предаде БТА. Той призова МВР и службите да действат професионално, а МВнР и Министерство на отбраната да следят ситуацията.

ГЕРБ провежда национално работно съвещание с участието на общинските кметове на ГЕРБ, на ПГ на ГЕРБ-СДС, областните координатори и Изпълнителната комисия на партията.

По думите на Борисов тези групи са само на 500 км от България и са въоръжени, професионалисти и убийци. Дори след свършването на войната те ще изпълняват поръчки, затова нашите служби трябва да бъдат изключително професионални, каза Борисов.

По отношение на условията, които  ПП-ДБ постави на ГЕРБ-СДС, Борисов коментира, че ротационните им партньори назначават министрите и заместник- министрите, без изобщо да ги попитат.

Но те си ги назначават, защото химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всички, без това никъде да е описано в декларацията, а ни поставят седем нови условия. ПП узурпираха цялата власт. Решиха, че могат да командват и нашата партия, и парламента, че могат да се сбият и с президента. Трябва да има подписан документ и в него ще е записано и ще знаем какво ще правим, по пример на Германия и Нидерландия, коментира още Бойко Борисов.

Днес искам да ви запозная с две неща, с които съм запознал Бойко Борисов и вицепремиера Мария Габриел. Първото е свързано с решението на Министерски съвет да източи всички свободни средства в енергетиката към бюджета. Незаконно. Къде е проблемът - не е в това дали има парите или не, трябват ли за друго или не, а проблемът е в това, че БЕХ се декапитализира. Капиталът на дружеството, обаче, е отрицателен с над един милиард лева, а според Търговския регистър  управата му трябва да го обяви във фалит. Това каза Делян Добрев по време на националното работно съвещание на партията, предаде  БГНЕС.

Изтеглянето на този дивидент поставя под съмнение възможността на дружеството да плаща текущите си разходи, обрича всички планове за изграждане на нови мощности на неуспех, и др., допълни Добрев.

Втората тема е планираното, все още неприетия Институт за стратегически анализи и прогнози, при създаването на когото към Министерство на финансите, в преходните разпоредби местят и закриват агенцията, която за 20 години няма загубено дело в арбитражен съд. В момента имаме 2 открити арбитража, всеки на стойност по 2 млрд. лв. - единият е на ЧЕЗ. Защо се отказва държавата по дела от над 2 млрд. лв. Защо Асен Василев не плащаше на адвокатите? Защо се застрашава или умишлено се уврежда интереса на България по тези дела. Имат ли намерение управляващите да сключат извънсъдебно споразумение на стойност каквато те си преценят? Предлагам да внесем сигнали до компетентните органи, защото се нарушава националният интерес, допълни Добрев.

Според Томислав Дончев от ГЕРБ, ако правителството не работи, то цената на компромиса става твърде висока. Не може с 15% от депутатите да държиш цялата изпълнителна власт, всякакви административни позиции се усвояват - къде законно, къде не, по най-бързия начин. Не е нормално с 15% да искаш целия НС да се съобразява с теб, ако не - ставаш "мафия", допълни Дончев.

Искрено се надявам да успеем да се отърсим от тези емоционални политически сюжети, и да видим конкретна работа и резултати. Има множество кризи в последните години, които трябва да се решават. За първи път от както сме членове на ЕС, загубихме 60 милиона от ЕС. Да не коментирам липсата на нови инвестиции, и др.

Кои са най-големите рискове: Първият е съчетанието между самоувереност и липса на подготовка - това може да е катастрофа. Вторият е опасността от преяждане с власт - всяка власт, която не ти е по мярка и е незаслужена, тежи, а и хората имат зловещ инстинкт да усещат кога властта се използва като инструмент за нещо, и кога е блян. И трето, каквото и да се случи, няма да позволим никой да ни унижава!, завърши Дончев.

Според председателя на парламентарната група  на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова, условията, които ПП-ДБ поставиха на ГЕРБ, са „просто част от една игра, в която партията няма да участва“. Спазваме вече одобрената обща законодателна програма, която е изработена заедно с ПП-ДБ. Към този момент вече са изпълнени някои от нея - за съдебна реформа и за реформа в КПКОНПИ. Не допускаме никакви критики, че не си спазваме ангажиментите, поети към ПП-ДБ, и към нашите избиратели, категорична беше Десислава Атанасова.