Политика

Филип Станев, ИТН: Докато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС гласуват заедно, кабинет ще има

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Парламентарните комисии работят формално със старите председатели, но най-важната комисия, отговорна за въпросите, които вълнуват цялото общество, изобщо не работи, защото няма председател. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria депутатът от „Има такъв народ“ Филип Станев.

В момента формално комисиите и Народното събрание работят, но всъщност не работят, каза Станев. Той коментира и предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов парламентарните комисии да се оглавяват от всички останали партии в парламента, освен от ПП-ДБ, за да изпълняват контрол над управлението на „Продължаваме промяната".

Контролирам е хубава дума, когато става въпрос за държава. В онзи стар социалистически смисъл на „поставям контрол, доминирам, аз определям, аз решавам, аз съм бащицата“, е изключително вредно и за съжаление тези сякаш отминали времена на тоталитарната държава, се завръщат през формално демократичните нови процеси, които текат в този парламент.

Филип Станев посочи, че ИТН имат свои представители в бюджетната комисия, които подхождат сериозно към тази тема.

По отношение на това колко ще е дълъг живота на този кабинет Станев коментира, че той ще продължи толкова, колкото му е отредено от „недоразуменията, които се случват в тази коалиция, а те са много“. Докато гласуват заедно в зала обаче, този живот ще продължи, независимо какви реплики си разменят през медиите ПП-Дб и ГЕРБ-СДС, категоричен беше Станев.

Държава не се тласка към война с думи, изречени по медиите. Така Станев коментира думите на Румен Радев, че правителство тласка България все по-близо до войната.

Цялото интервю вижте във видеото.