Политика

Румен Радев: Напрежението между мен и правителството е очевидно

От Euronews България Euronews България

Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството. Това заяви президентът Румен Радев. По думите му това напрежение се основава на курса, който новото правителство поема, който според Радев тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Основна отговорност на всяко едно правителство е да осигурява спокойствието и сигурността на гражданите, каза той.

Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази войната сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители.

В интерес не само на нас, но и на цяла Европа е незабавното прекратяване на бойните действия в Украйна, допълни държавният глава.

Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната трябва добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време, категоричен беше Радев и подчерта, че едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения.

Президентът призова за трезва оценка и разум по отношение на войната.

Държавният глава заминава на двудневно посещение в Австрия по покана на федералния канцлер Карл Нехамер. Двамата ще проведат среща на 23 юни във Виена. Последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред ще бъдат обсъдени в рамките на разговора, който ще се състои във федералното канцлерство.