Европа

Радев поиска Скопие да не лобира срещу България, Ковачевски му отвърна да гледа страната си

От Euronews България Euronews България

Скопие засилва лобирането пред европейските институция, за да прикрие липсата на реформи и дълбокото нарушаване на човешките права на българите в Република Северна Македония – за това предупреди днес президентът Румен Радев в коментар пред журналисти.

Той подчерта, че поведението на властите в югозападната ни съседка няма да изведе страната на верния път на една „истинска и пълноценна европейска интеграция“.

Скопие трябва да си научи урока. В момента пак се засилва лобирането, но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори. Решенията за РСМ не трябва да се основават на лобиране, което прикрива липсата на реформи и дълбокото нарушаване на човешките права в страната.

Румен Радев, президент на Република България

Последва и реакция от Скопие. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски коментира пред журналисти, че не е запознат с изявлението на Радев, но посочи, че българският президент трябва да се фокусира върху реформите в собствената си страна.

„Не съм виждал изявлението и няма какво да коментирам. Македония има много ясни позиции не само в ЕС, но и в НАТО. Ние сме държава, която на 100 процента хармонизира външната си политика с ЕС, държава, която взема решения в НАТО наравно с другите държави, включително и заедно с България“, каза Ковачевски.

Ние всяка година имаме европейски доклади за хода на реформите, смятам, че президентът на съседната страна трябва да се занимава с реформите в неговата страна.

Димитър Ковачевски, премиер на Република Северна Македония

От неговите думи стана ясно още, че правителството на РСМ няма да обсъжда на днешното си заседание предложенията за конституционни промени, както беше съобщил по-рано правосъдният министър на югозападната ни съседка Кренар Лога.

„Когато службите са готови и когато това бъде част от дневния ред ще бъдете информирани“, заяви Ковачевски и отхвърли твърдението, че се упражнява натиск върху депутатите за приемане на промените.

Вписването на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ е официално условие на ЕС за започване на преговори за членство на Скопие.

Междувременно, eвродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Северна Македония, поиска официално отлагане на гласуването на доклада в Европейския парламент. Мотивът - чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на съседката ни.