Европа

Ковачевски е предложил на ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството на РСМ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството и след като бъдат приети промените в конституцията – РС Македония да отиде на предсрочни избори. Това предложение е отправил министър-председателят Димитър Ковачевски на лидера на ВМРО Християн Мицкоски на лидерска среща помежду им.

Предложението се състои в това депутатите от управляващото мнозинство и тези от опозицията, без които не би било възможно да се постигнат необходимите за промяна на конституцията 80 депутати, заедно да гласуват промените в конституцията, като веднага след гласуването парламентът на страната да бъде разпуснат и да бъдат насрочени парламентарни избори.

Управляващият Социалдемократически съюз щял да предложи пет от своите министерски поста на ВМРО-ДПМНЕ, като по този начин опозиционната партия щяла да покаже, че подкрепя евроинтеграцията на страната и да бъде завършен целият процес на конституционни промени.

Мицкоски, от своя страна, е предложил на срещата организиране на предсрочни избори, след които да бъде съставено „правителство на широко национално единство“, в което да не участва Демократичният съюз за интеграция – най-голямата албанска партия в Р Северна Македония.