Общество

Християн Пендиков получи българско гражданство и обеща да се бори за правата на македонските българи

От Euronews България Euronews България

Пребитият в Охрид Християн Пендиков вече официално е гражданин на Република България. На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документите за самоличност на македонския българин.

Чувствам се по-защитен да знам, че ме защитава България, когато ми предстои да отида в Северна Македония за делата, където реално всеки ден получавам заплахи за живота ми“, каза Пендиков, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че оттук нататък планира да се запише в университет в България, да учи международни отношения и човешки права, а след като завърши, да се върне в РСМ, защото трябва да се бори македонските българи да имат същите права като всички хора, които живеят в Северна Македония.

Винаги ще помагам заради това, че ние сме българи от Македония, които трябва да се пазят един друг“, добави секретарят на сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид.

Пендиков стана жертва на побой в Охрид на 19 януари, като ден след това беше транспортиран с правителствения самолет „Фалкон“ за лечение в България. Той беше приет във Военномедицинската академия, където беше опериран заради счупена челюст.

Според обвинението в Охрид деянието е извършено от етническа омраза. Делото срещу Илия Спасески, обвиняем за побоя срещу Пендиков, започна в началото на април и ще продължи на 31 май, припомня БТА.

Случилото се превърна Християн Пендиков в своеобразна емблема на напрежението в отношенията между България и РС Македония през последните месеци. 

Iliyana Yotova Hristiyan Pendikov2 BGNES Вицепрезидентът Илияна Йотова говори пред журналисти след приключването на церемонията по връчване на български документи за самоличност на Християн Пендиков. Снимка: БГНЕС

Вместо борба срещу езика на омразата – „брутална и безскрупулна демонстрация“

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че следващата междуправителствена конференция на РСМ с ЕС няма как да се състои, преди югозападната ни съседка да впише българите в своята конституция.

„Без тази междуправителствена конференция, без България да вдигне своето вето, не може да започне същинският процес в преговорите“, коментира Йотова.

Тя припомни, че в протокола, подписан от София и Скопие през лятото на миналата година, има редица поети ангажименти от страна на властите в РСМ, които все още не са изпълнени.

И неколкократно натърти, че основен такъв неспазен от страна на Северна Македония ангажимент е да има превенция, борба и преследване на всички, които си служат с език на омразата и с действия на етническа основа.

„Там, да ви припомня, е записано, че трябва да се отворят архивите на тоталитарната Титова държава, където ние очакваме да видим документи за репресии срещу граждани от РСМ, които са с български произход. Нищо от това не е направено. Всички тези неща, плюс договорът за добросъседство, са част от споразумението не просто между РСМ и България, а на РСМ с ЕС“, заключи вицепрезидентът.

Йотова определи като поредна „брутална и безскрупулна демонстрация“ и "провокация към България и ЕС" отказа на властите в РСМ да пуснат в страната евродепутата Андрей Ковачев. Тя напомни, че евродепутатите имат свободен достъп до всички страни, с които работят. И посочи, че очаква от РСМ извинение, а от Европарламента - да осъди остро случващото се в югозападната ни съседка в текста на резолюцията за напредъка на Северна Македония, която в момента се обсъжда.

Mvnr BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Външно привика посланика на РСМ заради отказа да пусне Андрей Ковачев 

Междувременно вчера Министерството на външните работи извика на среща посланика на Северна Македония у нас Агнеза Поповска, по време на която външният министър Иван Кондов е изразил „силна загриженост и остро несъгласие“ с недопускането на Андрей Ковачев и Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, и още трима български граждани в РСМ на 6 май за церемонията по отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

„Подобна мярка е необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва", казал министърът на посланика. Кондов посочил още, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава-членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Днес външният министър съобщи, че не е получил удовлетворяващ отговор на тези свои въпроси.