Общество

Маринела Величкова: Записите показват, че Пендиков не участва в бой, а е жертва на побой

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Нямаше две страни, имаше една страна и по-скоро адвокатите на едната страна. Християн Пендиков не е в РСМ и всъщност това е огромното любопитство на медиите в страната, чиито въпроси към неговия адвокат, след като приключи делото, бяха най-вече в тази посока – кога ще дойде Християн Пендиков. Подобен въпрос зададе и съдията, дотолкова доколкото основният свидетел, макар че има още шест-седем свидетели, е самият Християн Пендиков. Отговорът на адвоката беше ясен – Пендиков ще дойде в момента, когато се възстанови.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria Маринела Величкова – кореспондент на Българската телеграфна агенция (БТА) в Република Северна Македония (РСМ).

„От гледна точка на обвиняемия говореше единствено адвокатът му. Илия Спасески беше изправен за малко, за да каже как се казва, къде живее – основните неща, които са свързани с началото на едно съдебно заседание“, посочи Величкова. По думите ѝ не е случайно, че в съдебната зала в Охрид защитата на Спасески е натъртила натова, че той е етнически македонец, чувства се македонец и е македонски гражданин. 

Неслучайно и адвокатът на Спасевски на няколко пъти държеше да подчертае, че Християн Пендиков не казва, че е българин, а македонски българин, което според адвоката на Спасески има разлика.

„Това, което се случи днес, е че съдът реши да приеме писмените и веществени доказателства, които има по случая, за да може да тръгне отнякъде делото“, обясни кореспондентът на БТА в Скопие.

Свидетели не бяха разпитани, макар голяма част от тях да бяха в залата. Това ще се случи „най-вероятно на 31 май“, обясни Величкова.

„Изгледахме записите от камерите, не бяха особено добри. На тях обаче наистина добре се виждаше онова, което се случва“, допълни журналистът.

„Те извикаха като свидетел бащата на Илия Спасески – Гоце Спасески, който твърди, че е участвал в спасителната акция за кораба „Илинден“, който преди няколко години потъна във водите на Охридското езеро. Тогава наистина македонски граждани помогнаха за спасяването на част от българите, други не успяха да бъдат спасени. За бащата на Спасески се твърди, че е бил от онези, които са помагали за спасяването. Дори е получил благодарствена грамота и някаква награда от българския министър на вътрешните работи. Вероятно в тази посока той беше извикан, за да бъде показано, че Илия Спасески не е възпитан в омраза към когото и да било, най-малко към българите“, каза още Величкова.

Самият адвокат на Спасески обаче не пожелал в по-голяма степен да разкрие начина, по който ще действа защитата. „Това, което каза е, че ще се опитат да докажат, че самият Спасески не е участвал в това, което се е случило“, добави кореспондентът на БТА в РСМ.

Записът не беше безинтересен, включително защото в това, което ние получихме като първоначална информация, е че трима човека са участвали в побоя над Пендиков. Всъщност това, което се вижда на записа, е активното действие на двама мъже и Пендиков, който през цялото време е в защитна позиция. Тоест, не става дума за бой, а за побой. Не става дума за нещо инцидентно, тоест еднократно изпушване на някакви емоции, защото в един определен момент Пендиков се изправя, взима си якето, те отново му го взимат, хвърлят го върху една от двете коли наблизо, повалят го на земята и отново следват ритници.

„В един момент на камерите се вижда трети мъж, който се приближава. Той наблюдава случилото се, но не се намесва по никакъв начин в побоя“, отбеляза Великова.

Според нея очевидно има жена свидетел на случая.

„Самият Пендиков в показанията си казва, че е чул женски глас, който казва „Оставете момчето, ще извикам полиция“ и репликата, която лично мен ме впечатли и която е приписана на Илия Спасески е „За българин не трябва да викаш полиция. Един да не остане от тях!“, което освен език на омразата не знам как иначе би могло да бъде определено“, подчерта Величкова.

Тя посочи, че на днешното заседание по делото са присъствали много по-малко македонски медии, в сравнение с фалстарта на 28 февруари.

„Допускам, че в момента, в който Християн Пендиков дойде в Охрид, отново ще бъдем свидетели на онова стълпотворение от предишното заседание“, коментира още Величкова.

Целия разговор вижте във видеото.