Европа

В совалки сред евролидерите Радев настоя: Вземете ни в Шенген, укротете Република Северна Македония

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Снимка: БГНЕС архив

Като недопустими определи президентът Румен Радев опитите за намеса в съдържанието на документи, изготвяни от европейски институции, оказвани от държави, които са кандидати за членство в ЕС. От пресслужбата на държавния глава съобщиха, че Радев е изразил пред председателя на Европейския парламент Роберта Мецола признателност за реакцията и решителната подкрепа за българския евродепутат Андрей Ковачев, на когото му бе отказан достъп в Република Северна Македония в началото на май т.г. Радев подчерта, че този акт е в противоречие с европейските принципи и демонстрира неуважение към представител на институция на ЕС. Държавният глава заяви още, че това не е изолиран случай, в който РСМ погазва добросъседските отношения.

Като особено тревожно развитие на ситуацията в РСМ президентът открои публичните изявления на висши представители на държавата за изготвяните „черни списъци“ за български граждани, включително политици, на които се отказва достъп до територията на съседната ни страна.

По време на среща на Радев с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, президентът е поставил и въпроса за членството на България в Шенген.

В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген.

Румен Радев е изразил надежда пред Рюте, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия и припомни, че Европейската комисия и Европейския парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген.