Политика

Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди друго, освен отвращение (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Radev

Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, предаде БТА.

Коментарът на държавния глава е по повод с разговорите между "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС за съставяне на правителство с втория мандат, който бе връчен от Радев в понеделник.

По-рано днес в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че номинираната за премиер от партията му Мария Габриел и Николай Денков, издигнат от ПП, са много „близо до решение“ за излъчване на редовен кабинет.

"България трябва да има редовно правителство, но то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България", каза президентът.

Той заяви, че наред с досегашните сериозни проблеми с правата на българите в Македония, растящото напрежение в Косово, проблемите с енергетиката и сигурността, тема на разговорите в Молдова ще бъде и "разклатената европейска перспектива на България след срамните записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите". По думите на Радев тези събития отдалечават България "с огромни крачки" от Европа.

"Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм – като заявка на тежки закононарушения и чистки, подписани кръв, за погром на институциите и държавна измяна", заяви държавният глава и определи ситуацията като "позор".

Той от своя страна се заел да спасява положението и обеща на срещите си с "редица европейски лидери да положи усилия да ги убеди, че България ще се съхрани като демократична европейска държави".