Политика

Радев връчи мандата на ПП-ДБ: "Давам ви го само защото съм длъжен"

От Euronews България Euronews България

Изразявам пълно разбиране за деликатността на ситуацията, като президент съм пряко ангажиран с нашата сигурност и призван да браня българската държава. Точно заради това от моя страна е нецелесъобразно да ви връча мандат с оглед на изтеклите записи и да поверя съдбата на България в ръцете на лидерите на вашата партия. И последвалите публични самопризнаия, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и заявката за вмешателство в изборите.

Това заяви президентът Румен Радев при връчването на втория мандат на проф. Денков от ПП-ДБ.

Но аз съм призван да браня Конституцията и по силата на тази Конституция съм длъжен съм да връча този мандат. В името на запазването на остатъците от доверие в политическата система, призовавам ви да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, каза Радев. 

Акад. Денков заяви от своя страна: "Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС дали да избере правителство или не“, подчерта той. Трябва да бъдат размразени преговорите с ГЕРБ. Нека да седнем на масата и се надявам те да продължат".

"Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижва европейския път на България."

Кандидатът за премиер с втория мандат отбеляза, че най-важен е бюджетът, без който не могат да се случат редица важни плащания. Той подчерта, че е много важно парламентът да работи, като посочи, че чакат промени в Конституцията, в Наказателния кодекс и др.

 

"През следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство", съобщи акад. Денков, като добави, че се надява следващата седмица да има редовно излъчено стабилно правителство. 

“Днес не сме се чували с Мария Габриел, докато не влезем в преговори няма да коментирам състав”, каза още Денков. Той припомни, че през 2021г. бяха сменени ръководствата на службите и това бе представено като нормална парламентарна процедура. “Аз приемам нормално съветите на президента”, поясни още акад. Денков.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ изрази мнение, че Радев се чувства засегнат от това, че коалицията са заявили отдавна как имат законопроекти, които ще внесат в НС за промяна в начина, по който се управляват службите. “В чл. 105 от Конституцията МС отговаря за сигурността и обществен ред в страната, а тези в момента, бяха назначени от неговото служебно правителство. Преди да бъде назначен който и да било, особено за българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, така че не мога да разбера за какво национално предателство се говори”, каза още Атанасов. “Преди да е създадено правителство, всякакви интерпретации са излишни. В разговора сме ги коментирали, защото мислим, че трябва да се промени начина, по който се назначават ръководителите на българските служби”, коментира още той.

Асен Василев от ПП подчерта, че законопроектите за службите са били внесени още в 48 НС, така че те да бъдат гласувани от НС, а не от министър- председателя или президента еднолично. “Това е изключително важно, за да може службите да са на България, а не да служат на интересите на един или няколко човека”, обясни Василев.

Пред президентството се събраха граждани на протест.