Политика

Мария Габриел върна празна папката с първия мандат на Румен Радев

От Euronews България Euronews България

Папката, която връщам, е празна. В нея, от името на ГЕРБ, няма да допусна да влязат имена на хора, които не са вследствие на открити, ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки, не бих го допуснала. Това каза кандидатът за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел при връщането на мандата на президента Румен Радев.

Габриел върна първия мандат неизпълнен след като заедно с Николай Денков от формацията на ПП-ДБ обявиха, че са постигнали съгласие относно проект за съвместно управление, който ще се осъществи с втория мандат. Според договореното между двете формации, през първите 9 месеца министър-председател ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел ще бъде вицепремиер и външен министър. След края на този срок двамата ще разменят постовете си.

Благодаря ви за усилията да съставите кабинет. Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава все по-тежки компромиси. Пътят, по който сте се насочили, изисква интензивна работа и комуникация пред обществото, каза Радев на представителите на ГЕРБ-СДС. Той съобщи, че в рамките на следващите дни ще връчи втория мандат, но призова партиите да не бавят приемането на бюджета и на законите по плана за възстановяване.