Политика

Политолог: Надявам се сътресенията в съдебната власт да бъдат катализатор за редовно правителство

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Виждаме, че съдебната власт започва да се тресе отвътре. Всичките твърдения, които е имало досега, се препотвърждават от хората, които са вътре и са на високи позиции. Някак си няма как политиците да обяснят на гражданите – „ето, те си признаха, обаче ние ще продължим нищо да не правим, просто ще ви казваме, че има проблеми“. Това вече няма как да продължи.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Марая Цветкова.

„Аз се надявам това да бъде катализатор за едно редовно правителство и за една правосъдна реформа, защото абсолютно целият спектър от политици вече казват „ами, не работи както трябва“. Защото тя си е по сталински модел. И трябва да се изчисти, да работи така, че никой гражданин да не се притеснява коя партия е на власт. Защото досега се използваше като бухалка тази прокуратура“, добави тя.

По отношение на възможностите подобна промяна да се състои, Цветкова каза следното:

 

Ние нямаме право да сме толкова скептични, защото като сме скептични, какво се случва? Нищо. Тук има някаква нужда от доза оптимизъм, за да се адресира това нещо към гражданското общество и то да каже „ние следим тези процеси и трябва да се случи нещо“.

Политологът коментира и снощното изявление на Слави Трифонов.

„Смущаващо е, че в толкова късен час „Има такъв народ“ оттегля заявената подкрепа. Ние трябва денонощно да следим какво се случва, защото като дойдем в сутрешния блок, трябва да видим дали Слави Трифонов е решил нещо да прави посред нощ“, смята тя.



Цялото интервю вижте във видеото.