Политика

Александър Симов, БСП: Политическата криза ражда безумия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това са безумия, които се раждат в момента. И ако съм възмутен, даже на ръба на цинизма, това е защото не мога да повярвам, че кризата е такава, че първите две политически сили се занимават с такива безумия, а последната политическа сила се чуди на кой бряг на реката да застане да застане.“

Така Александър Симов от „БСП за България“ коментира политическата криза около опитите за реализация на първия мандат за съставяне на редовно правителство.



Ето какво още сподели той:

На всеки шест месеца, трябва министър-председателят да подава оставка и да застава друг. Имало джентълменско споразумение, ние потъваме в антиконституционни споразумение, представете си премиерът подава оставка, застава друг - това е безумие.

БСП още след 2021 г. сме на мнение, че кабинет трябва да има, то вече и няма какво толкова да даде, бяхме убедени, че трябва да участваме.

Днес чакам да чуя някакво разкритие, в мен през цялото време стои въпроса защо това не беше казвано преди.

БСП няма да подкрепи ротационен премиер. ГЕРБ и ПП-ДБ не се нуждаят от други, тяхната връзка може да се изчерпа само с първите две партии, ако се роди подобен Франкенщайн, това ще е нещо като торнадо за България.

Третият мандат ще е единственият на здравия разум, според мен и в тази ситуация няма да успее, аз не смятам, че те осъзнават, ако има някаква зависимост от Гешев, той прави така, че ГЕРБ и ПП-ДБ да влязат в разговори, Гешев направи така, че някои партии да излязат от собствените си бариери.

Честно казано, не очаквам Гешев да каже нещо срещу Нинова. Изведнъж Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев са си направили совалките за ротационно правителство, нещо е накарало тяхното мнение да бъде, сглобява се перверзна сделка.



Цялото интервю вижте във видеото.