Политика

Слави Трифонов оттегли подкрепата си за кабинет с мандата на ГЕРБ

От Euronews България Euronews България
Slavi Trifonov СНИМКА: БГНЕС

"Има такъв народ" няма да участва в кабинет на ГЕРБ и няма да го подкрепи. Това съобщи лидерът на партията Слави Трифонов в своя фейсбук профил малко преди полунощ.

Преди четири дни пак той и пак във фейсбук обяви, че партията му ще гласува за експертен кабинет.

"Оттогава до днес никой не проведе разговор по същество с "Има такъв народ". Никой. Не беше проведен нито един разговор - нито за състава на кабинета, нито за структурата, нито за експертизата на хората в него. Това означава само едно - че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип", обяснява причините да оттегли неслучилата се подкрепа Трифонов. 

В заключение той изразява надежда, че при следващите два мандата "партиите ще загърбят своите тяснопартийни интереси и ще надделее интересът на България". 

Среднощният анонс на Трифонов идва броени часове преди кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел да връчи папката с изпълнен мандат за съставяне на правитлство на президента. Въз основа на разговорите между политическите сили от изминалите дни се смяташе, че зад този кабинет ще застанат ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Пред Нова тв председателят на парламента Росен Желязков дори отбеляза, че ДПС и ИТН са предложили свои представители за участие в проектосъстава на кабинета.