Политика

Мария Габриел: Получих подкрепа за правителството от ДПС и ИТН (Обновена)

От Euronews България Euronews България

"Благодаря за подкрепата, която получавам от ПГ на ДПС и ПГ на "Има такъв народ" за ясна визия за експертно правителство с мандат, обединен около приоритети". Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел след среща между трите формации в парламента, предаде БГНЕС.

"Най-напред за нас приоритет са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство. То е свързано със социално-отговорен, разумен бюджет, с това те да нямат нестабилност и несигурност по отношение на заплати и на плащания", допълни Габриел.

Разговорите идват три дни преди Габриел да отиде в президентството с изпълнен мандат и папка с имена на министри.

Срещата е била в кабинета на председателя на НС Росен Желязков и в нея са участвали представители на ГЕРБ - Габриел, Томислав Дончев, Делян Добрев, Теменужка Петкова, Деница Сачева, от страна на ДПС - Йордан Цонев, Филиз Хюсменова и Петър Чобанов, а от ИТН - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

"Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство остава водещо в рамките на първия мандат, отбеляза тя и посочи, че ПВУ, оперативните програми, инвестиции за България и българските региони – също. Структурата на Министерски съвет остава същата. Не, че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник. На този етап за мен е ясен профилът, върху който още веднъж се обединихме", съобщи Габриел.

Тя уточни, че партиите, които я подкрепят, имат готовност за конституционна реформа. "Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят", призова кандидатът за премиер на ГЕРБ.

Габриел е отново заяви, че е важно в момента да се говори за темите, свързани и с бюджета, и с инфлацията, с цените, защото може би не се говори достатъчно за това какво може да се случи ако няма правителство и след средата на месец юни.

Трите формации - ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН имат общо 116 народни представители. За парламентарно мнозинство са им нужни 121 гласа. Останалите парламентарни сили - ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" вече обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

Оптимизъм

Преди пленарното заседание днес по същите теми говори пред репортери в НС и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Работим върху първия мандат. Оптимист съм, защото все пак всички са изпратени тук да решат основни политики. Обещахме, че ще подкрепим законите на Крум Зарков. Снощи го направихме в комисията, днес ще го направим и в зала", заяви той.

Според него без редовно правителство бюджет няма да се гледа. „От първия ден говоря за отговорност на всички партии", допълни бившият премиер. По думите му от средата на юни „държавата няма да може да плаща дори заплатите и пенсиите“.

За Борисов поредно удължаване на държавния бюджет не е сериозно. "Ще направим една държава, която да крета с текущ бюджет, без инвестиции, без бъдеще, без нищо", допълни той.

"Докато си играем на войни и на подобни неща, държавата отива в канала. 100 пъти го казваме. Що трябва да е само наша отговорност? Тя е на всички", посочи Борисов.

Той каза, че ГЕРБ подкрепя законите за съдебната реформа, които не работят срещу личности. Коментирайки скандалът с главния прокурор Иван Гешев той изрази недоволство, че атаките срещу него са започнали със "жълтении" - къде живее, защо използва брониран автомобил.

Борисов обясни, че след взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май е говорил два пъти с главния прокурор. Първият път се поинтересувал за неговото състояние, а при втория разговор настоял да се работи сериозно за разкриване на всичко около случая, за да спрат спекулациите.

Бойко Борисов не се притеснявал от споделеното в тези разговори, което евентуално можело да е записано и да се разпространи.

Какво още каза в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вижте във видеото: