Политика

ИТН не дава подкрепа за Габриел засега, иска гаранции срещу „безогледно харчене“

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Toshko ITN BGNES Снимка: БГНЕС

Бюджетът се очертава една от сериозните конфликтни точки в преговорите за експертно правителство на Мария Габриел. Докато от БСП настояват дефицитът за следващата година да бъде не по-малко от 4% и да се увеличат разходите за социални плащания, от „Има такъв народ“ се възпротивиха категорично.

„Финансовото състояние на страната е лошо и без разумен, нехарчещ, рестриктивен бюджет, нещата няма да тръгнат в добра посока. Не е хубаво министърът на финансите да има широки пръсти“, каза Тошко Йорданов по време на срещата с Мария Габриел и представителите на ГЕРБ. На нея се очакваше партиите-гости да кажат подкрепят ли концепцията за експертно правителство с Габриел начело.

„Ние сме най-малката партия в това народно събрание и математиката за кабинет излиза и без нас. Можем да дадем подкрепа без идеологически обвързаности на всяка една политическа сила в този парламент, стига политиката да бъде правилна. Но не ни виждайте като безусловна подкрепа. Не ви я даваме“, натърти Тошко Йорданов.

И даде да се разбере, че препъникамъкът е желанието на БСП за „безогледно харчене“, както го виждат в ИТН.

От своя страна Мария Габриел каза, че може би при разговорите със социалистите е била твърде дипломатична. Тя подчерта, че се е ангажирала пред БСП само да няма орязване на сегашните социални плащания. „А дефицит от три процента е напълно постижим за 2024 година“, добави кандидатът за премиер.

Разговорите продължават на експертно равнище, разбраха се двете партии. Днес следобед Мария Габриел ще получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.