Политика

„Изнесете ли оръжие за Украйна, на секундата се оттегляме“. БСП почти се видя в кабинета на Габриел

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Kornelia Ninova BGNES Снимка: БГНЕС

БСП ще реши и съобщи дали подкрепя експертно правителство с премиер Мария Габриел и мандат на ГЕРБ утре. Тогава ще се събере Националният съвет на партията, съобщи лидерът Корнелия Нинова на неочаквано експресна среща с кандидата за министър-председател.

Разговорът между ГЕРБ и БСП продължи едва 15 минути. Габриел отново поиска подкрепа за съставяне на експертен кабинет от БСП. И попита Нинова дали е склонна да я даде.

Председателят на БСП обаче първо избра да се обърне към Бойко Борисов, който също участва в срещата.

Сбъркахте подхода от самото начало. Виждам, че сега има някаква корекция. Трябваше да търсим формат за национално, надпартийно правителство и то точно с експертен, а не толкова политически профил – точно този, който сега г-жа Габриел сподели“.

След което изброи както допирните точки, така и различията между двете формации за евентуално бъдещо управление. Те остават същите, както досега.

БСП е съгласна, че трябва да има редовно правителство и работещ парламент. Че трябва да се приеме бюджет, защото в противен случай страната ще бъде „изправена пред катастрофа“.

Вина за това носи служебният кабинет, който отказа да внесе бюджет и това беше грешка“, отсече Нинова.

Съгласие има и по въпроса за необходимостта от задълбочена съдебна реформа и за спешно написване и приемане на законите от Плана за възстановяване и устойчивост. Че трябва да се работи за влизане в Шенген. И че не бива да се орязват социалните разходи, които се правят към момента.

И тук идват различията. Не споделяме вашето виждане за дефицит до 3% с цел влизане в Еврозоната. Това за нас означава рязко рязане на разходи в социална сфера, а ние сме чувствителни на тази тема. Тази фиксация за приемане на еврото от 2024-а година няма как да стане“, каза Нинова. Според нея дефицитът трябва да бъде между четири и четири и половина процента. А от отговора на Мария Габриел се разбра, че ГЕРБ може да склонят на това и да се откажат от амбицията си за 3% дефицит.

Ако много интелигентно и конструктивно бъде направен бюджетът, може да се доближим до целта еврозона. Но тя не е самоцел – целта е стабилност на публичните финанси“, обясни тя.

Освен това БСП ще настоява не просто да не се режат сегашните социални придобивки, но да се намерят начини за увеличаване на някои пера.

Истанбулската конвенция и изнасянето на оръжие за Украйна са другите две червени линии пред БСП.

Няма да отстъпим за това. Не знам как ще го решим този въпрос“, каза Нинова.

Не сполучиха опитите на Мария Габриел да предложи компромис, според който в некоалиционно експертно правителство партиите могат да запазят идентичността си и не са длъжни да подкрепят всяко предложение.

Това не е коректно. Такива неща – всяка партия си пази идентичността – няма как да стане. Ако подкрепим общо правителство, национално и надпартийно, и то реши да изнася оръжия за Украйна, смятайте, че на секундата се оттегляме“, сряза я Нинова. И препоръча този въпрос да остане отворен за следващи разговори.

Мария Габриел продължава срещите в търсене на подкрепа с ДПС и ИТН.