Политика

Политолог: Чрез извеждането напред на Мария Габриел ГЕРБ се опитва да изчисти образа си

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Намираме се в ситуация, в която фигурата на главния прокурор Иван Гешев вече е дотолкова токсична за българската политическа система, че дори партии като ГЕРБ и ДПС, които преди не намираха някакви генерални проблеми да заема този пост, сега се обявяват на обратната позиция.“

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime политологът Иван-Асен Иванов.

„Фигурата на Иван Гешев сама по себе си не е проблемът, който ние трябва да решим като държава. Проблемът е системните недъзи на българската правосъдна система, които възпроизвеждат лидери като Иван Гешев и ги поставят на най-високи постове в съдебната власт, а когато такъв проблем тлее толкова солидно в българската общественост, е нормално хора, които заемат поста главен прокурор, да придобиват изключително негативен оттенък сред широката общественост“, каза още той.

„Това, което видяхме до момента от ГЕРБ, откакто тези процеси на трансформиране на българската политика започнаха с протестите от 2020 г. е че те са наясно с репутационния удар, който са понесли и се опитват чрез извеждането на първа линия на фигури като Даниел Митов, Мария Габриел, които са по-добре приети в българската общественост и имат някакво реноме извън пряката им роля в ГЕРБ. Чрез това се цели облагородяването на образа на ГЕРБ“, отбеляза политологът.

„За жалост, ГЕРБ до момента са демонстрирали, че не са надежден партньор. Това, което са показвали е, че са готови във всеки един момент да напуснат подобна конфигурация за преговори и отново да тръгнат към някакъв тип предизборна реторика, когато нещо съвсем леко ги раздразни“, смята Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.