Политика

Борисов към ПП-ДБ: Готови сме на всякакви компромиси, за да има работещо правителство (Обновена)

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

След като се появи изненадващо на срещата между Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ-СДС за премиер, и лидерите на ПП-ДБ, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов директно им отправи ново предложение за общо управление. Съпредседателят на ПП Кирил Петков обаче му отвърна, че обединението има решение на партийните си органи и че ще трябва да съгласуват с тях отговора си. „За политики и програми можете да разчитате на нашата подкрепа“, допълни Петков.

"Имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим. След като Асен Василев познава така добре публичните финанси, защо да не е финансов министър? Преспете още веднъж, помислете. С подкрепата на Европейската народна партия, за дни, за седмици, за месеци, ще изведем България на съвсем различно ниво. По-лошо от тези две години със служебни правителства няма“, настоя Борисов.

И декларира: „Готови сме на всякакви компромиси, за да има работещо правителство“, както и че, ако не го направят - „ще проиграят голям шанс“.

„В една нормална държава се водят този тип политики, за решения, за приоритети, а не за далавери, за места, позиции, за корупция. За да може да се вземат едни важни решения“, каза Кирил Петков.
Той откровено обяви пред Борисов, че „нямат доверие на ГЕРБ“, като визира днешния провал на избор на председател на правната комисия в НС, който според т. Нар. „джентълменско споразумение“ между двете коалиции, трябваше да бъде даден на ПП-ДБ.

„Потресени сме! Джентълменска уговорка имахме, как ще изградено доверие, ако не се спазва. Как ще повярваме, че ще смените главния прокурор“, попита Петков. Борисов му отговори, че идната седмица ще бъде задействана процедурата по избор на шефове на парламентарни комисии и НС ще започне да работи ефективно.

Разговорите

"Моят призив е нека да излезем от порочния кръг и да имаме работещо правителство". За това настоя номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел по време на разговорите си с представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Габриел настоя още да преодолеят различията си. "Вярвам, че каузата ни е една - България", допълни тя.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се съгласи, че имат общи приоритети и пожела по време на срещата да навлязат в детайли по тях. Така двете коалиции започнаха да обсъждат темата за сигурността.

"Най-голямото предизвикателство в момента в света е войната в Украйна", каза от своя страна Атанас Атанасов (ДБ) и попита дали правителство на Габриел би доставяло военна помощ на Украйна, както и дали шефовете на службите трябва да се назначават от президента или Министерския съвет.
"Пълна солидарност с Украйна", отговори Мария Габриел. А относно второто питане тя посочи, че първо трябва да се запознае с текста на законопроекта и обясни, че „решенията не се спускат от един човек, затова и трябвало да го обсъди с колегите си“.

От своя страна Христо Иванов (ДБ) обяви, че на този „разкалян и сложен терен“, всеки, който се нагърби да е премиер „залага себе си, за да може да има правителство“. Той настоя за „ дълбока промяна на съдебната система“, която минава през реформа на Конституцията. „Въпросът не е един да бъде сменен с друг, а да няма следващ такъв, да бъде сменена една фасада с друга“, посочи Иванов, визирайки заявеното от Габриел по отношение на предсрочното освобождаване на главния прокурор.

 

Вижте началото на срещата в следващото видеото: