Политика

Заради "тежко нарушение": Шестима прокурори от ВСС поискаха освобождаването на Иван Гешев (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са внесли днес предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от съвета. Документът, който е 4 страници, е подписан от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

В предложението си те настояват Пленумът на ВСС да установи „тежко нарушение на главния прокурор“, което „уронва престижа на съдебната власт“, както и да предложи на президента освобождаването му от длъжност.

Прокурорите виждат "тежкото нарушение на служебните задължения" на Иван Гешев в действията във връзка с разследването на взрива до кортежа му на 1 май, както и участието на израелски експерт.

По-късно през деня от Софийска градска прокуратура разпространиха съобщение по случая, според което „на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването“.


Ето и основните мотиви по предложението:

„Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения. Съгласно чл. 46 ал. 1 т. I от НПК, разследването се ръководи от прокурор (в случая прокурор от СГП). При упражняване на ръководство и надзор, този наблюдаващ прокурор разполага с правомощията по чл. 196 НПК. Разследващи органи по конкретното досъдебно производство са следователи от състава на НСлС. Огледът се провежда от разследващите по правилата на НПК — чл. 155 чл. 156 НПК. В същото време, по време на извършване на това действие по разследването, на мястото на взрива е допуснато външно лице, което няма никакво процесуално качество. То се запознава с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже дава „насоки ” на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличноста му и заеманата длъжност. Това става по пряко устно разпореждане на главния прокурор Иван Гешев до разследващите органи. Именно това представлява визираното от нас тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 129 ал. З т. 5 от конституцията, защото:

- главният прокурор не разполага с правомощия да дава такива преки устни указания на органите на досъдебното производство, на практика той, като административен ръководител, няма правомощия по НПК да осъществява ръководство и надзор над досъдебното производство компетентност на наблюдаващия прокурор и така е осъществена недопустима и незаконна намеса в разследването;
- тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор по чл. 126 ал. 2 от Конституцията, тя няма характер на методически указания, а е несъвместима и с разпоредбите на чл. 138 ал. I от ЗСВ,
- в конкретното досъдебно производство Иван Гешев, независимо от заеманата длъжност „главен прокурор” има процесуалното качество на пострадал, а при всички случаи е предстоял и разпитът му като свидетел;
- по пряко устно разпореждане на главния прокурор, на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването, в нарушение на чл. 198 НПК. Нещо повече, видно от изявленията на г-н Гешев пред БНР, самият той явно е получил такава информация от т. нар. „израелски експерт”, въпреки че по делото е пострадало лице с права, регламентирани в чл. 75 НПК.

Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшият административен ръководител в системата на държавното обвинение. Тежкото нарушение на служебните задължения е основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор”."

 

Преобръщане

Интересна е промяната на мнението на Йордан Стоев, подписал днешното предложение за освобождаването на Гешев. Преди десетина дни в интервю за БТА, той заявява, че „цялата държава, като юмрук, трябва да се обедини и да застане зад усилието за разкриването на извършителите на това деяние“, визирайки взрива срещу кортежа на Гешев.

В отговор на въпрос дали смята, че актът на агресия срещу главния прокурор би могъл да доведе до оставката му, Стоев каза, че това е "меко казано акт на агресия, това е опит за убийство". Като, по думите му, не би довело до оставката на Иван Гешев, тъй като той не би се уплашил от подобни прояви.

„Трябва да бъдат установени извършителите на деянието, да получат справедливо наказание и възмездие, за да може това да бъде един възпиращ пример за правораздаване, тъй като днес посягат на главния прокурор, утре кой може да гарантира, че няма да посегнат на член на правителството, на член на парламента, президента“, добави Йордан Стоев.

 

Още призиви за оставка

В следобедните часове на деня пристигна и още един призив за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор - този път от Апелативната прокуратура в София.

„Подкрепяме искането на членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев“, се казва в становището на прокурорите. Според тях има необходимост от нова визия за развитие на държавното обвинение.

„Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме. Не одобряваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Считаме, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си“, смятат прокурорите.

В становището си те изразяват и несъгласие с намеса в работата на органите на съдебната власт, „независимо от кого е осъществявана“.