Политика

Иван Гешев остана без защитници в Народното събрание. Как се сменя главен прокурор?

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор
Ivan Geshev BGNES

Иван Гешев отсъства от около седмица, но въпросът около предсрочното му освобождаване отново „взриви“ политическите страсти у нас. Предложената за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел хвърли „бомбата“ и обяви на брифинг, че една от първите й задачи, ако бъде избрана на поста е да поиска чрез правосъдния си министър уволнението на Гешев от Висшия съдебен съвет.

Габриел се аргументира лаконично – „уронване на престижа на съдебната система“, като не доразви тезата си, но обяви, че ще работи и за механизъм за контрол над обвинител №1.

Най-интересното от последвалите разговори на Мария Габриел с политическите сили (без ПП-ДБ и „Възраждане“), се оказа подкрепата от страна на ДПС за това намерение. С нея в крайна сметка ръководителят на държавното обвинение остана без защитници в НС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви намерението на Габриел като „добро“, а заместникът му Йордан Цонев директно я приветства.

Решителността на ГЕРБ и ДПС, чиито представители бяха санкционирани преди няколко месеца по глобалния закон „Магнитски“ за корупция, вероятно се дължи на желанието им да покажат нов образ пред европейските партньори, както и на последните турбуленции в съдебните и политическите среди около взрива с кортежа на Иван Гешев на 1 май.

Макар да говореха в полза на съдебна реформа и въвеждане на регламент за наказателно преследване на главния прокурор, от ГЕРБ не предприеха нищо съществено в тази посока през изминалите мандати. По време на предизборната кампания и след нея обаче партията на Бойко Борисов особено енергично обещава тази реформа да се случи - вероятно и в името на коалиция с обединението на ПП-ДБ, което е и най-големият радетел за съдебна реформа и за смяна на Иван Гешев.

„Гешев вече вероятно е нетърпим и за онези сили, които доскоро го крепяха на поста. Много е важно да сме сигурни, че не става дума просто за освобождаване на един човек, който е достигнал своята полезност отдавна. Защото, ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, това няма да е някаква съществена промяна. Пример давам. Въпросът е каква е идеята на г-жа Габриел и на политическа партия ГЕРБ за това да променим прокуратурата, ВСС и цялата система, която прави възможна не само Гешев, но и преди него Цацаров и Филчев. Аз съм в очакване да чуя идеите на ГЕРБ и г-жа Габриел за реформите", разтълкува пред репортери бившият правосъден министър и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

Предишните опити 

Досега бяха направени няколко опита от изпълнителната власт да бъде отстранен ръководителят на държавното обвинение. И правосъдният министър Надежда Йорданова в кабинета "Петков", както и служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов поискаха от ВСС да разгледа работата на Гешев заради обвинения в сериозни нарушения, но съветът отхвърли исканията им след дълги процедури и протакане, което в определени моменти изглеждаше умишлено.

Дали това може да се промени съществено?

Настоящият ВСС доминира от приближени на главния прокурор, което означава, че за да бъде одобрена оставката му, трябва да бъде избран нов състав на съвета. Или мнозинството от сегашните му членове рязко да преосмислят подкрепата си.

Част от съвета е с изтекъл мандат от миналия октомври. Съдиите и прокурорите вече избраха своите нови 11 представители в кадровия орган. Заради политическата криза и краткия живот на последните народни събрания, депутатите не са избрали своите 11 представители, което се случва с 2/3 мнозинство в Народното събрание. А този избор е от ключово значение и ще покаже дали новите политически нагласи ще се пренесат и във Висшия съдебен съвет. 

За свалянето на главния прокурор са нужни поне 17 от общо 25 гласа на съдебните кадровици. Дали този път Гешев ще си тръгне предсрочно и дали изобщо процедурата ще се задвижи, предстои да стане ясно след политическата развръзка. В момента обаче изглежда, сякаш целият политически елит е готов да го прежали.

Което според дългогодишни юристи би могло да се тълкува и като намеса на несъстоялата се все още изпълнителна власт и на политическите партии в дейността на независимата по конституция съдебна система. А това - смятат те - би послужило като основна защитна теза на Иван Гешев в следващите му ходове. 

 

Обзор на днешния парламентарен ден вижте в репортажа на Камелия Колева: