Политика

След покушението срещу Гешев: Напрежението в прокуратурата изби в искане на оставки

От Euronews България Euronews България
Borislav Sarafov BGNES

"Обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба... Медийните му изяви са лични, те не се съгласувани с мен или с НслС". Това обяви в интервю за БНР директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов по повод взрива с кортежа на главния прокурор Иван Гешев от 1 май на пътя София-Самоков.

„Не може върху темата - дали семейството на Иван Гешев е било с него в колата при инцидент, да се изгражда истерия. Това не е централна тема. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е важен... Чест на пагона е да бъдеш морален, етичен, коректен, но това не означава, че се погазват правни норми“, заяви още Сарафов.

И поясни, че в неговото свободно изразено мнение има критики, които няма да се поколебая да ги каже и на главния прокурор.

"Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места“, смята Сарафов.

По думите му главният прокурор, който в момента е в Ню Йорк, а преди това бе в Истанбул, е трябвало да излезе след инцидента сред колегите си.

Зам.-главният прокурор декларира, че разследването на покушението срещу Гешев ще се води максимално отговорно и професионално. Работи се по всички версии.  
Сарафов допълни, че израелският експерт, изпратен на мястото, е направил визуален оглед: "Никой от колегите ми не е нарушил закона и няма процесуални нарушения... Ако той притежава такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има обективен поглед. С този експерт се създава ненужна истерия", каза той. 

Съгласно НПК информация по конкретния казус може да изнася само наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде разрешение, обясни Сарафов.