Политика

Преди срещата с Мария Габриел: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се сблъскаха за джентълменското споразумение

От Euronews България Euronews България

Часове преди да се срещнат официално с номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, за да говорят по първия управленски мандат, напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в пленарна зала се покачи, заради взаимни обвинения, че не се изпълнява „джентълменското споразумение“. Миналия месец двете коалиции договориха за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков от ГЕРБ, а след 3 месеца той да бъде заменен на ротационен принцип от представител на дясното обединение. Плюс това ПП-ДБ трябваше да получи председателското място на комисията по правни въпроси, която днес стана „ябълката на раздора“.

„Десислава Атанасова наруши споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за кандидатурата на председателя на комисията по правни въпроси. Днес точката за избор на председател бе отхвърлена от мнозинството в НС“, заяви акад. Николай Денков от ПГ на ПП-ДБ, цитиран от БГНЕС.
Денков припомни думите на Десислава Атанасова за споразумението на двете ПГ да има ротации на процедурата. Той подчерта, че на 19 април работата на НС стартира със споразумение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, въз основа на това споразумение и с това беше отпушена процедурата.

Ген. Атанас Атанасов от ДБ от своя страна подчерта, че в политиката е много важно доверието.

Десислава Атанасова обаче заяви, че „джентълменското споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не е изчерпано. И тогава, и сега, то беше заедно с ангажимента НС да работи повече от 3 месеца, за да има ротация на председателя и на парламента, и на правната комисия. Единствено от нас и от тях зависи животът на НС да бъде дълъг и да излъчи правителство“.

Атанасова подчерта, че се надява, че ПП-ДБ ще осигурят дългия живот на българския парламент като подкрепят кабинета на Мария Габриел.