Политика

Евелина Славкова, "Тренд": Заявката на Габриел за Гешев е безспорен реверанс към ПП-ДБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Безспорен реверанс и силен ход“ към ПП-ДБ е новината от номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. „Това са последни издихания на тези сложни разговори между двете коалиции“. Така социологът от „Тренд“ Евелина Славкова коментира в ефира на Euronews Bulgaria обявеното от Габриел по отношение на евентуално предсрочно освобождаване на главния прокурор, ако първият управленски мандат бъде реализиран.
Според Славкова „наказанието от техните избиратели ще бъде жестоко, много голяма стъпка е това“, визирайки заявеното от ПП-ДБ по време на предизборната им кампания, а и преди това, за отстраняването на Гешев.

Борисов играе много сложна политическа игра и въпросът е играейки с няколко топки, той просто ще види в последния момент в коя вратичка ще влезе топката. Дали ПП-ДБ ще поддадат, дали ще направи кабинет на малцинството, договаряйки се с БСП и ДПС, дали ще направи кабинет, в който двете формации участват официално. Няма яснота как точно ще се случат нещата.

Евелина Славкова, социолог

Тя не изключва възможността да има кабинет в рамките на първия мандат. „Все по-трудно ми се струва да имаме кабинет с втория, заради категоричността на ПП-ДБ“, допълни социологът.

Вижте цялото интервю във видеото.