Политика

Без думата "Коалиция": Мария Габриел предлага на партиите експертен кабинет за една година

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Експертно правителство за срок от една година и без думата "коалиция" ще предложи на партиите кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Тя разказа, че след срещите с всички политически сили през изминалата седмица си е отговорила утвърдително на въпросите има ли нужда страната от редовно правителство и успяла ли е да намери общи приоритети с останалите (без "Възраждане", които не участваха в разговорите).

Сега оставал въпросът за формата на това управление. Партиите имат време до следващия понеделник да го измислят, тъй като президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство утре. 

"Както публично водих разговорите досега, утре сутрин ще продължа да говоря - за експертен кабинет с общи приоритети и за срок от една година. Имаме диалог, общи цели, приоритети, мерки. Всички разговори показаха това. Сега трябва амбиция", обобщи Мария Габриел.

Вариантът за коалиция вече не е на масата поради различията, които се откроили по време на разговорите. Затова първата среща на Габриел още утре ще бъде с БСП, тъй като именно на срещата със социалистите в четвъртък се появиха най-много разделителни линии.

Срокът от една година бил заложен заради обективни причини - приемането на държавен бюджет, както и очакванията за развитие на големите цели като членството в Шенген и Еврозоната.

В брифинга участва и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той постави своеобразно условие на коалицията ПП-ДБ до утре да кажат ще подкрепят ли правителство на Мария Габриел. 

"Какво получихме? Някакви шикалкавения всеки ден. То не бяха пътувания измислени, то "Айде довечера", "Айде във вторник вечер". Днес е неделя, ние работим. Ако ви е важно да направите правителство, ще си съберете органите и ще ни кажете. Ние до утре трябва да знаем", отсече Борисов.

Той обеща разговорите с БСП, ДПС и ИТН да са лидерски, "пред вас, на първия ред".

Той отхвърли упреците, че с действията си за оставка на главния прокурор Иван Гешев и последвалите събития партията му осъществява намеса в дейността на независимата съдебна система. 

"Когато Христо Иванов, Румен Радев, Асен Василев, Атанасов искат оставката на Гешев, не е вмешателство, не е политически въпрос. А когато Мария Габриел спомене, вие питате има ли вмешателство", разсърди се Борисов. 

Повече вижте във видеото.