Политика

„Не газете Конституцията с кубинките си“: Панов призова Радев да връчи втория мандат незабавно

От Euronews България Euronews България
Lozan Panov BGNES

Бившият председател на Върховния касационен съд и неуспял кандидат за президент Лозан Панов обвини държавния глава Румен Радев в умишлено погазване на Конституцията и го призова да връчи незабавно втория мандат за съставяне на правителство.

„През 2021 г., ден преди времето да изтече, тръгнах да се боря да ставам държавен глава. В основата на този избор не бяха илюзиите, че ще спечеля, а да извикам отвисоко „фалшив герой“ и да ви предупредя“, започва обръщението си Панов.

След това той посочва, че кражбите на елита ни и липсата на възмездие са разградили държавата и „който и да спечели“ в борбите между тях това няма да бъде в обществен интерес. Според Панов „се очертава печелившият да е този, който ще върне часовника ни десетилетия назад“.

Следва остра критика към държавния глава, когото Панов призовава „да спре да разделя, с думи и с дела“ и настоява за незабавно връчване от президента на втория проучвателен мандат за съставяне на редовен кабинет.

Призовавам държавния глава да спре да мачка с кубинките си Основния ни закон! Призовавам държавния ни глава да връчи мандата, без ако и но!

„Защото на един държавник не му приляга да прави сплетни, с които да храни користта. На един държавен глава не му приляга и да бъде алчен за толкова власт“, пише още Панов.

„Затова нека връчи по-скоро мандата и спре разпадът на държавността. Но онова, което най му приляга, е да избере България, защото тя заслужава само това!“, завършва обръщението си бившият председател на ВКС.

„Път към пълното подчиняване на съдебната власт“

Преди дни отново в позиция той остро се обяви срещу готвените промени в Закона за съдебната власт, които предвидиха квалифицираното мнозинство в Пленума на ВСС при избор на ръководителите на ВКС и ВАС да бъде заменено с обикновено. Така, че вместо с досегашните 17, те да се избират и освобождават с 13 гласа.

"Препоръка за това действително съществува, но тя засяга само главния прокурор", написа тогава Лозан Панов.

"Окончателното приемане на тези и другите предложения за промени в закона би довело до пълното подчиняване на съдебната власт", предупреди Панов.

"Изводът, който може да се направи от процесите на „прегрупиране“ (по думите на един висш магистрат), случващи се през последните седмици в съдебната власт, е, че основният проблем в най-уязвимата от трите власти се крие в политически зависимия ВСС. Превърнал се в меден проводник на нелегитимни интереси, той поставя доверието в системата на ръба на фалита", завършва позицията му