Политика

Румен Радев: След записите трудно ще допусна „някои хора“ до класифицирана информация

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев даде да се разбере, че оттук нататък „трудно ще допусне някои хора“ до тайните на държавата. Това той направи в отговор на въпрос дали би свикал Консултативния съвет за национална сигурност след убийството на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка и кризата с изтеклите записи от заседанието на „Продължаваме промяната“.

„На КСНС, както знаете, се води заседание при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, на която се обсъжда класифицирана информация“, каза Радев.

На въпрос за какво „ала-бала с президента“ говори Кирил Петков на въпросното заседание в контекста на изборните резултати, Радев отговори:

Алабализмите не са мой прийом. Очевидно те са прийом на други хора, както става ясно от записите. Така че нека тези хора обяснят своите думи и какво са имали предвид, както следва да обяснят и много други неща“.

През цялото време той наричаше „Продължаваме промяната“ „Тези хора“. Той ги упрекна, че не познават нито законодателството, което засяга специалните служби, нито техните функции, задачи и международни взаимодействия.

„Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа погром, да е напълно наясно, че тези служби не са на президента. Те са на България. И те са под прякото оперативно ръководство на МС и на министър-председателя, а не на президента, каза Радев.

Повод  за това бяха думите на Асен Василев и Кирил Петков от записа, че при поемане на изпълнителната власт смятат да сменят ръководствата на всички служби.

Радев припомни, че миналата година българската ДАНС е получила  наградата „Джордж Тенет“ в САЩ за изключителен принос към националната сигурност на САЩ, за образцово взаимодействие в борбата с тероризма и укрепването на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния.

И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости“, заключи Радев.

Според него записът показва, че има дълбок проблем с моралните устои „на политическата класа“  то рефлектира във все по-изтъняващо доверие в държавността.

Аз очаквам политическите партии да преосмислят не само своите споразумения и програми, а политическия морал – принципите и начините на правене на политика в България“, каза още Радев.

Все още не са ясни нито извършителите на убийството на Къро, нито мотивите им, каза президентът в отговор на въпрос.

„В момента се прави всичко възможно, работи се в тясно взаимодействие с ЮАР, за да се установят всички факти и обстоятелства около това разследване и наистина трябва да използваме всички възможности на партньорските служби – това също се прави, за да стигнем до поръчителите и извършителите на това убийство. Това са изключително тревожни явления. Не трябва по никакъв начин да допускаме България да се върне обратно в 90-те години“, добави Радев.

Той направи първия си коментар за новия епизод от политическата криза на полигон "Ново село", където присъства на учението „Отбранителен щит 23“. Над 400 български военнослужещи демонстрираха там бойните си способности. Многонационалната бойна група включва български и американски Сухопътни войски, италианско формирование  на групата на НАТО в България, както и сили и средства на българските Военновъздушни сили.  

"Съвременната много динамична глобална обстановка изисква да развиваме нашия отбранителен капацитет в коалиционен формат. Без такива инвестиции е очевидно, че не можем да постигнем нужното ниво на сигурност, така че нашите държави и общества да се развиват устойчиво. Затова такива учения са много важни", коментира по този повод Радев.