Политика

Темата „Македония“ скара ДПС и ИТН в парламента

От Euronews България Euronews България
Toshko Yordanov ITN BGNES Тошко Йорданов, ИТН. Снимка: БГНЕС, архив.

Темата „Македония“ скара представители на ДПС и ИТН по време на днешното пленарно заседание.

Според Тошко Йорданов от ИТН евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк е внесъл искане в ЕП за това България да се откаже от включването на българите в Конституцията на РСМ.

„Илхан Кючук е евродепутат от ДПС. Той е докладчик за напредъка на Република Северна Македония в Европейския Парламент. И вчера, същият този Илхан Кючук от ДПС, е премахнал от проекто-доклада поправка 18, в която влизат всички двустранни въпроси между Скопие и София, както и всички точки за етническото преследване и проблемите на лицата с българско самосъзнание в Северна Македония“, каза от парламентарната трибуна Тошко Йорданов.

От тази трибуна народни представители като Тошко Йорданов говорят открити лъжи без да се позовават на факти. Илхан Кючюк като докладчик в ЕП, освен да е внесъл искане за включване на българите в Конституцията на РСМ, нищо друго не е внасял, нито доклад, нито нищо друго. Ако комисията в ЕП е взела решението, той като председател и докладчик е внесъл тези решения, то това е коренно различно нещо. Когато открито и целенасочено се опитва да се лъже от тази трибуна, нека да припомняме какви са фактите", отговори председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.