Европа

Ковачевски смята, че всички искания на ВМРО-ДПМНЕ са изпълнени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Всички искания на ВМРО-ДПМНЕ са били изпълнени и трябва да продължим нашия диалог за приемане на промените в конституцията. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за телевизия Алсат М.

По думите му, след лидерската среща между двамата с Християн Мицкоски, отпаднала риториката на ВМРО, че промените в конституцията означават побългаряване, асимилация, че с вписването на българите в конституцията се нарушава идентичността на македонския народ.

„Цяла година, от приемането на френското предложение, реториката беше тази, след срещата всички се убедиха, че тази позиция вече е променена и това беше изразено публично“, повтори Ковачевски.
Той защити тезата, че първо трябва да бъдат приети промените с мнозинство от 2/3 от депутатите в парламента, а след това ВМРО-ДПМНЕ може да стане част от правителството, получавайки половината от министерските постове на СДСМ.

Ковачевски припомни, че едно от условията на Мицкоски да не участва в правителство заедно с Демократичния съюз за интеграция е получило положителен отговор веднага, чрез говорителя на ДСИ и министър на външните работи Буяр Османи, че от партията приемат да излязат от правителството до произвеждането на избори веднага след като промените в конституцията бъдат гласувани.
По отношение на влизането в сила на конституционните промени, той поясни, че в преговорната рамка е вписано, че втората междуправителствена конференция ще започне автоматично, след като Северна Македония приключи скрининга и направи необходимите изменения за включването на българите в основния закон на страната.