Европа

Радев заминава за Австрия и ще обсъжда с Нехамер членството ни в Шенген

От Euronews България Euronews България
Radev Nehammer Resized Снимка: БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев заминава утре на двудневна визита в Австрия по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Двамата ще проведат среща на 23 юни във Виена. Последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред ще бъдат обсъдени в рамките на разговора, който ще се състои във федералното канцлерство, информират още от президентството.

В рамките на деня президентът Румен Радев ще участва в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ). В събитието ще участват представители на българския и австрийския бизнес.

На 24 юни Румен Радев ще участва в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Долна Австрия. Президентът ще има изказване в основния заключителен панел, модериран от канцлера на Австрия Карл Нехамер, и с участието на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони. Темата на тазгодишното издание е „Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа“.

Международното събитие в Долна Австрия се организира от 1995 г., когато Австрия се присъединява към ЕС, и се провежда в абатството „Гьотвайг“ като символ на обединяващата идея на европейската политика, християнските ценности и като се отчитат позициите на обществото. В рамките на събитието по традиция се обсъждат общи европейски политики и визии за бъдещето на Общността, се казва още в прессъобщението на президентството.