Европа

Вътрешният министър: Може да сме в Шенген до края на годината

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Вътрешните министри на 27-те държави членки на общността се събраха в Люксембург. Основните теми са миграцията и Шенген. Приемането на България и Румъния в пространството за свободно движение не е в дневния ред.

Два дни след като встъпи в длъжност на срещата е и новият вътрешен министър на България - Калин Стоянов. Той обясни, че новото правителство е силно ангажирано с европейската интеграция и направи прогноза. 

Почти съм убеден, че ще се случи приемането на България в Шенгенската зона. До края на годината - да го кажем най-късно, но реално гласуването е в края на септември, октомври.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи

Според Стоянов случаят с единия от двамата т.нар. братя Галеви - Ангел Христов - не би трябвало да повлияе негативно на влизането ни в Шенген.

Няма държава по света, която да не може да бъде премината незаконно. Ние в България периодично задържаме лица, които са обявени за международно издирване.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи

Българските власти проверяват как и кога Христов е влязъл у нас. Новият вътрешен министър приветства решението да бъдат отпуснати нови 45 милиона евро на страната ни за техническо обезпечаване на границата ни с Турция, купуване на високопроходими автомобили и възнаграждения на граничните полицаи. И беше категоричен, че това е европейска граница и България не може да бъде оставена да я пази сама.