Европа

Шефът на Европарламента опитва да убеди Австрия да подкрепи разширяването на Шенген

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Австрия да подкрепи разширяването на Шенгенското пространство за свободно движение. За това ще настоява председателят на Европарламента Роберта Мецола, която е на двудневно посещение в страната.

Преди 11 години Европейската комисия и Европейският парламент изразиха подкрепа за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. Разбирам, че Австрия има съображения, но искам да я убедя, че ще намерим изход, увери председателят в интервю.

Мецола, която е представителка на Европейската народна партия, отбеляза, че наложеното от Австрия вето на приемането на България и Румъния в Шенген се отразява по различни начини на гражданите на двете страни. Малтийката изрази увереност, че ще бъде постигнато съгласие по предложения от Европейската комисия пакт по въпросите на бежанците и мигрантите.

Междувременно германският вътрешен министър Нанси Фаезер се срещна с австрийския си колега в Берлин и предупреди, че най-голямата в света зона за свободно пътуване - Шенгенското пространство е в опасност.

Виждам, че Шенген е в опасност, ако не успеем наистина да постигнем споразумение през следващите няколко месеца. Всички искаме Европа на отворените граници, а в момента сме принудени да извършваме граничен контрол, независимо дали става дума за Австрия, или за нас. И това в крайна сметка не е общото ни разбиране за отворена Европа по отношение на вътрешните граници.

Нанси Фаезер, министър на вътрешните работи на Германия

Тя заяви, че се надява да има резултати за нови споразумения от ЕС за това как да се контролира миграцията, когато министрите на вътрешните работи се срещнат за разговори в Люксембург на 8 юни.

Понастоящем броят на мигрантите в Австрия намалява. В момента водим много интензивни дискусии в Германия и в Италия. Затова всички ние имаме задачата и предизвикателството заедно да направим още една крачка напред и да се придвижим един към друг.

Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

На срещата в Люксембург ще бъде представен доклад за състоянието на Шенген през 2023 г., който ще послужи и като основа за политически дискусии и ще бъде насочен към Шенгенския съвет.

След като Австрия блокира Румъния и България за Шенген през декември миналата година - Еврокомисията призовава Шенгенският съвет да позволи на двете страни да се присъединят напълно към пространството. От доклада става ясно, че Комисията смята, че членството на двете страни ще укрепи допълнително европейското единство.