Европа

Euronews в Деня на Европа: Шенген остава мираж за България и Румъния

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Румъния и България ще останат извън Шенгенското пространство. След упорити битки срещу австрийските министри, които гласуваха против членството на двете страни, и поредица от самостоятелни действия, инициирани от тях, използвайки различна степен на дипломатичност, в край на сметка двете държави останаха безмълвни. Последният сценарий говореше за отделянето на Румъния от България, но окончателният отговор разочарова и двете страни - Австрия не вярва, че нито Румъния, нито България са готови да се присъединят към Шенгенското пространство.

Все още имаме много работа, която трябва да свършим заедно. В Европа все още има много проверки по вътрешните й граници, които не би трябвало да има, но от съображения за сигурност тези проверки съществуват. За това се борим заедно. Не мога да ви дам определена дата днес.

Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

Нелегалната миграция е причината, на която се позовава Австрия, за да не иска Румъния и България в Шенген в момента. Миналата година на прага на Европа бяха открити повече от 300 000 нелегални мигранти: половината от тях дойдоха по маршрута през Западните Балкани. В този случай бяха регистрирани почти 145 хил. души, което представлява 136% увеличение в сравнение с предходната година. Тези данни обаче противоречат на изявленията на австрийски официални лица, които обвиниха Румъния за голяма част от нелегалния трафик на мигранти.

 

 

 

От председателството и Комисията зависи да определят дневния ред на Съвета, все още сме далеч от момента, в който да можем да твърдим, че системата работи.

Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

Искам да е много ясно, че балансът между правата и задълженията е от съществено значение и не е нормално ние, румънците, да поемаме само ангажименти, без да се възползваме от полагащите ни се права.

Лучиан Боде, министър на вътрешните работи на Румъния

Посещението на австрийския министър на вътрешните работи в Румъния не ни даде надежда за скорошно присъединяване към Шенгенското пространство. Канцлерът на Австрия имаше същото отношение и при посещението си на българо-турската граница.

 

По време на посещението си канцлерът на Австрия имаше възможност да види как се осъществява контролът на българо-турската граница и оборудването, с което българската гранична полиция се бори срещу нелегалните мигранти, но и срещу трафикантите на хора. Въпреки това, канцлерът на Австрия заяви, че носи отговорност пред австрийския народ и че ще запази ветото си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, поне докато не се докаже, че българо-турската граница е по-добре защитена, отколкото е сега.

Георги Карамфилов, Euronews България

Европейският механизъм позволява отделянето на Румъния от България. Но това не означава непременно по-добър сценарий. Защото и сега има държави, които подкрепят общата кандидатура, но няма да гласуват за Румъния или за България отделно. Ако говорим за нашата съседка, България, то тя е в още по-сложна ситуация, защото освен Австрия, Нидерландия също е против присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Мария Мойс, Euronews Румъния

Румъния и България се надяват съвместно с Испания, че ще се присъединят към Шенгенското пространство тази година. Испания поема председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 юли.