Euronews Primetime

Австрийският вътрешен министър: Не може да се посочи дата за влизането на Румъния в Шенген

От Euronews България Euronews България

Няма точна дата за присъединяването на Румъния към Шенген. Това обяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер, който е на посещение в северната ни съседка.

Той посети пограничните райони в страната и коментира, че е "загрижен" за проблемите с нелегалната миграция. Австрия е една от държавите, които наложиха вето на членството на България и Румъния в Шенгенското пространство. 

Герхард: Има система, която не работи. Има проверки на външните граници на Румъния, но има и такива на границата между Германия и Австрия. Това означава, че дори австрийските граждани, които отиват в Германия, също се проверяват. Франция прави същото с Германия
На въпрос на репортер дали ще гласува за Румъния в Шенген и ако да – дали само за нея или и за България, Герхард Карнер отговори:

 

Не искам да се повтарям. Не мога дам точна дата. Председателството определя дневния ред на Съвета на ЕС. Далеч сме от момента, в който можем да кажем, че системата работи. Затова работя с партньорите, включително с министър Боде, за подобряването на тази система.

Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия