Избори 2023

Карадайъ към президента: ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Шенген и Еврозоната

От Euronews България Euronews България

С размяна на торбичка с баклава започна срещата между президента Румен Радев и представители на ДПС. Днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. Празникът е известен и като Шекер Байрам, защото се подаряват сладкиши.

„Спомням си, г-н Карадайъ, на предишни консултации дойдохте с таблица с процентното съотношение между партиите, и предрекохте, че ще постигнем същия резултат - оказахте се прав. Още тогава призовавахте за нов поглед върху политическия процес, и търсене на нови подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в кампанията си необходимостта да се търси диалог, разум и компромис, и според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в парламента. Като партия с голям парламентарен опит бих искал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49-ото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство. Защото пред парламента, а и пред президентството, предизвикателствата са огромни.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

„Избирателят е мъдър и след 12-годишното еднолично управление в България създава една и съща структура на Народно събрание, независимо кой е първи или втори и не овластява никого самостоятелно да има мнозинство и да може да управлява самостоятелно“, коментира Карадайъ.

„Влязохме в НАТО през 2004 г. – ДПС беше във властта. През 2007 г. влязохме в ЕС – ДПС беше във властта. Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и Еврозоната“, заключи той.


„Оттук нататък идва на преден план за какво сме в това Народно събрание, защото хората имат много проблеми. Ние обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото, а именно - високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Ние поехме ангажимент, че ако участваме в мнозинството в Народното събрание, което да излъчи редовен кабинет за решаване на проблемите на хората, ние ще се опитаме дневния ред на хората да бъде дневен ред на политиците и евентуалния редовен кабинет“, коментира още Карадайъ.

„Въпреки петте избори, все още има уроци да научаваме и не сме ги научили“, допълни председателят на ДПС.

Той добави, че след изборите са пропуснати 20 дни, в които е можело да се структурира мнозинство в Народното събрание, което да може да излъчи редовен кабинет.

„Но ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето популизма да определят едни законопроекти да се разглеждат, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия“, посочи лидерът на ДПС.

„В момента наблюдаваме по-скоро загубено време. Самите участници в политическия живот трудно могат да надскочат личното и политическото его, всеки говори за диалог, но различните хора, използващи понятието диалог, разбират различни неща. Ние от 2016 г. настояваме за нормалност в политиката. В основата на възстановяването на нормалността е диалога. Безспорно това върви с отговорността към българските граждани и обществото“, категоричен е той.

„Законодателната програмата, за която говорим, днес и е в пряка връзка с европейската ни интеграция и развитие, самите ние сме заложили една огромна част от тези закони като наши задачи, но за съдържанието и изхода от тези закони, никой отникъде нищо не ни налага. Когато говорим за самите реформи, различните субекти на политическия терен разбират различни неща, когато ползват понятието реформи“, подчерта председателят на ДПС.

„3% дефицит за нас е постижимо, зависи в какъв срок трябва да го постигнем и на каква цена“, посочи Карадайъ.

По думите му 60 млрд. лв. стоят в Брюксел и чакат да си напишем домашното по ПВУ.

Според него в предизборната кампания е имало мото на хора, които твърдят, че знаят как, но всъщност са доказали, че не знаят как, също така и хора, които са говорили за стабилност, но тяхната „стабилност“ е била 2 млрд. нов дълг на година.

Лидерът на ДПС уточни, че засега не са част от мнозинството заради подхода и липсата на диалог.

„Този подход нас ни поставя в естественото ни място, след като не сме участвали в тези разговори, да бъдем в опозиция“, каза още Карадайъ.