Политика

Радев пренебрегна Рамазан Байрам, кани ДПС и останалите на консултации за кабинет утре

От Euronews България Euronews България

Спешният порядък на консултациите за съставяне на кабинет при президента продължава и утре. Това стана ясно от официално съобщение, според което държавният глава се кани да изчерпи разговорите с всички парламентарни политически сили още в рамките на утрешния ден.

Днес следобед предстоят срещите му с ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“.

На „Дондуков“ №2 са поканени „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

По този начин президентът отказва да се съобрази както с молбата на ДПС утрешният ден да бъде почивен заради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, така и с решението на парламента в същата посока. По-рано днес по предложение на Мустафа Карадайъ депутатите гласуваха да не работят в петък.

Бързането на президента е в рязък контраст с поведението му след предишните избори, когато той забави значително процеса с консултациите и връчването на мандатите за съставяне на правителство. Обяснението на Радев тогава бе, че се опитва да отложи максимално евентуалните следващи предсрочни избори, за да не гласуват хората посред зима и коледни празници.

Още след изборите на 2 април обаче президентът даде да се разбере, че този път ще действа различно и ще изпълни процедурата в ускорен порядък.

Ако темпото се запази, вероятно първият мандат за съставяне на правителство - на ГЕРБ-СДС,  ще бъде връчен още идната седмица. По този начин президентът отказва да се съобрази и с призивите на първите две парламентарни сили за малко повече време, в което да намерят формула за управление.