Политика

Решаващи за нов кабинет ще са разговорите при президента, смятат анализатори

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Дали ще бъде сформирано редовно правителство и ще намерят ли пресечни точки първите две формации – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България", ще стане ясно след консултациите при президента Румен Радев. Около това мнение се обединиха в ефира на Euronews Bulgaria анализаторите Яница Петкова (“Галъп“), политологът Мария Пиргова и Павел Вълчев (Алфа Рисърч).

По отношение на сформиране на новия 49-и парламент Петкова коментира, че не трябва да се гледа с оптимизъм, а с реализъм. За нея това, което обединява партиите в момента, е евроатлантическата ориентация.

Тя коментира още, че членовете на ГЕРБ не позволяват на лидера Бойко Борисов да се оттегли. „Той беше лицето в предизборната им кампания“, посочи Петкова.

"Обществото иска правителство, дори и то да е с цената на компромиси", смята тя.

Посланието на „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов отразява протестния вот от страна на българските избиратели. За тях основна идея е да има работещо правителство. За да се направи коалиция, депутатите на „Има такъв народ не са необходими“, добави социологът.

Според нея от голяма важност ще бъдат консултациите при президента Румен Радев.

 

 

За да се постигне стабилност трябва да се преориентира дебатът в обществото.

Яница Петкова, социолог

Според политолога доц. Мария Пиргова Бойко Борисов ще се опита да направи правителство. „Възможно е да стигне до вариант хартиена коалиция между ГЕРБ,БСП и ДПС. ГЕРБ трябва да поемат отговорност – или да останат в изолация, или да се справят със своя лидер“, добави политологът.

Пиргова коментира, че хаосът нараства и е необходимо да се състави правителство, което да решава проблеми. Тя смята, че ако се вземат предвид евроатлантическите ценности, то трябва да се състави план за спасяване на обществото и да се направи реформа в здравната система, защото нацията „измира“.

Относно партиите, които не влязоха в 49- тия парламент, Мария Пиргова обясни, че те не са показали състоятелност и че хората вече нямат нужда от тяхната политика.

Доц, Пиргова вижда два варианта за функциониращ парламент: 

 

Парламентът да гласува законите за Украйна и това да породи конфликти. Възможно е и разговори за някакъв бюджет и правителство на хартиената бюлетина. То ще е стабилно, но анти-гражданско.

Доц. Мария Пиргова, политолог

По отношение на „Има такъв народ“, тя коментира, че те са редовен играч, който „хаби парламентарно време и прави провокации“.

Павел Вълчев обяви експресно проучване на „Алфа Рисърч“, според което повечето от анкетираните са по-скоро скептични, че новият 49-ти парламент ще започне ефективна работа.

„Политическият елит се обезсмисля като съществуване. Вместо политиците да ни помогнат, те ни вкарват в техните вътрешнополитически конфликти“, добави социологът.

Той обясни, че умението за комуникация е ключово и печели подкрепа. 

 

България има нужда от силни лидери.

Павел Вълчев, социолог

Според него ролята на „Има такъв народ“ няма да е ключова, защото те са възникнали като „антипод на ГЕРБ, в конфликт са с „Продължаваме промяната“ и декларират, че искат да съдействат за правителство“.