Избори 2023

Бъдещият кабинет ще е по-скоро програмен и с хоризонт от 10 месеца, прогнозира социолог

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Първите две политически сили след изборите от неделя – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще положат „сериозни усилия“ за сформирането на редовен кабинет, който обаче няма да е коалиционен в буквалния смисъл на думата. Това прогнозира в ефира на Euronews Bulgaria управляващият директор на агенция „Маркет Линкс“ Добромир Живков.

 

Няма да е коалиционен формат, а по-скоро равно отдалечен кабинет от двете политически сили, който да балансира по средата.

Добромир Живков, социолог

Според него хоризонтът на работа на бъдещото правителство ще е около 10-ина месеца с ясна програма и важни задачи за изпълнение. „Защото очевидно изостават големите национални проекти – говорим за Плана за възстановяване и устойчивост, говорим за „Шенген“, за приемането на еврото, за геополитическата ориентация на страната, която плавно сякаш президентът и служебният кабинет променят“, посочи Живков.

Той определи като грешка и някаква форма на задкулисие мълчанието на двете коалиции след изборите. „Не прави добра услуга на българската политика, особено в очите на българските граждани. Очакваме да започне да се говори какво ще правят след вота“, каза той.

По мнението му „протестният вот, антисистемният вот е най-голямата изненада“ на изборите, „намалка част от българското общество не успяват да намерят изразител на интересите си“.

Добромир Живков коментира и мандатите в новото Народно събрание - 69 мандата ще имат ГЕРБ, 54 получават ПП-ДБ, 37 са за "Възраждане", 36 - ДПС, 23 са за петата политическа сила - БСП, а ИТН – 11.

Вижте повече във видеото.