Политика

Шест партии в 49-тото Народно събрание, кои ще са депутатите ще знаем на 9 април (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Mandati CIK 100 Снимка: Euronews Bulgaria

При 100% обработени протоколи от гласуването – шест партии влизат в следващия парламент. Окончателният му състав ще стане ясен на 9-ти април. Избирателната активност на 2 април  е била 40,63%. С най-голяма подкрепа е коалицията ГЕРБ-СДС. При 100% обработени протоколи, резултатът им е 26,51%. Коалицията на Продължаваме промяната и Демократична България е с 24,54% одобрение. Трета по резултат е „Възраждане“ с 14,15%. Четвъртото място е за ДПС с 13,72%. БСП заема пето място с 8,94%, а за ИТН получават 4,11%.

В ранния следобед започна отчитането на протоколите от вота пред ЦИК от председателите на Районните избирателни комисии. Първи бяха Ловеч, следвани от Габрово, Сливен и Кюстендил, а в по-късните часове и София.

Отчитането на РИК продължава, а от ЦИК вече са готови с резултатите от гласуването в чужбина. Вотът на българите зад граница се различава значително. При 100% обработка на първо място се нарежда ДПС с над 36%, следвана от коалицията на Продължаваме промяната и Демократична България с над 26%. Партия Възраждане се нарежда на трето място и там с 16,4%. ГЕРБ-СДС са на четвърто място с 8,3%, ИТН са с малко над 5%, а БСП е под бариерата от 4%.

"Сега ще се направи повторно въвеждане на данните от всички секционни протоколи. Когато има несъответствие между РИК и ЦИК, ще прегледаме всеки протокол, ще се отстранят тези несъответствия, публикуваме данните за отстранените несъответствия, след което ще обявим резултатите от гласуването, а до 9-ти април трябва да обявим поименния състав на парламента", каза заместник-председателя на ЦИК Росица Матева.

Драстичен скок на протестния вот „Не подкрепям никого“ показват резултатите от предсрочния вот до момента - 108 842 души. Ако беше партия- тя щеше да влезе в парламента.

Вижте още във видеото: