Политика

Коалицията ПП-ДБ отсече: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ (Обновена)

От Euronews България Euronews България
DB PP BGNES Снимка: БГНЕС

На петия ден след поредните предсрочни парламентарни избори, лидерите на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" обявиха на кратък брифинг, че "няма да подкрепят правителство с мандат или участието на ГЕРБ". Така задачата за съставяне на редовен кабинет ще е отново трудна.

Решението да не подкрепят първата сила след вота – ГЕРБ-СДС, обяви съпредседателят на ПП Асен Василев, който обяви, че „има подправени изборни протоколи, несъответствия при отчитането на вота, неработещо видеонаблюдение. "Това доказва системен проблем с провеждането и отчитането на изборите в страната", каза той. Съобщи, че "всички нарушения и проблеми ПП и ДБ са описали в писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), изпратено вчера". Според Василев трябва да се отворят чувалите с бюлетините в проблемните секции, за да се провери отново вотът. Той призна, че подобна проверка най-вероятно няма да промени резултата, но настоя, че това е необходимо, ако искаме да се научим да провеждаме нормални избори.

Другият съпредседател на ПП - Кирил Петков каза, че решението им да отхвърлят поканата на отпреди два дни на Бойко Борисов е заради „ценностни различия“. Той отново декларира готовност ПП-ДБ да направи кабинет с втория мандат в случай, че ГЕРБ-СДС не успеят с първия.

Един от съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов коментира, че неговата партия - ДСБ, няма как да "подкрепи правителство, кадрувано от Бойко Борисов". "Ние не сме орган за реабилитация или амнистия", каза той.

Другият съпредседател на ДБ - Христо Иванов бе също кратък в изявлението си, като каза, че обединението с „Продължаваме промяната“ ще работи за възстановяването на парламентарната република, както за националните приоритети, като специално подчерта нуждата от дълбока правосъдна реформа.

Малко след брифинга лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук: "С търпение се постига много повече, отколкото с инат…" 

Вижте повече във видеото: