Политика

Анализатори: Не е изключено ГЕРБ да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не е изключено ГЕРБ да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ. Това заявиха анализаторите Теодора Йовчева и Петър Якимов в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria. Според тях дори и да се състави кабинет, това няма да помогне за оздравяване на обществената криза.

От консултациите видяхме препотвърждаване на позициите изразени веднага след изборите. Това, което можем да извадим като акцент е, че макар да имаше разбирателство на парламентарната сцена, беше ясно начертана границата, че то ще остане там и няма да се прехвърли в правителствената“, каза политологът Теодора Йовчева.

По нейните думи няма стратегическа логика ГЕРБ да подкрепи кабинет с мандата на ПП-ДБ, освен като аргумент в посока, че наистина трябва правителство на България, каквото и да е.

„Не съм сигурна, че това би било в услуга на ПП-ДБ, тъй като електоратът им е по-взискателен и всяко отстъпление от техните оригинални идеи би било много, много трудно обяснимо“, допълни тя.

Интересно е, че в този парламент имаме няколко линии да противопоставяне и като че ли всеки е срещу всеки.

Теодора Йовчева, политолог

„БСП се самоизолира дотолкова от политическия процес, така че ще бъде интересно нейното решение след вътрешнопартийния референдум какво ще направи, ако има покана за властта“, каза още тя.

Политическият процес, дебат и говоренето на политиците като цяло деградира. Може би последната предизборна кампания, която приличаше на що-годе политическа кампания, беше през 2005 г. Оттогава разговорът се битовизира“, коментира Петър Якимов – политически анализатор, живеещ във Великобритания и участвал в протестите 1997 г.

Политикът трябва да управлява. Под управление разбирам не просто да управлява някакъв бюджет и да разпределя заплати, пенсии и друго, а да управлява очакванията, процеси. Да се съобразява с обществото, но и все пак да го води в някаква посока.

Петър Якимов, политически анализатор

„Една коалиция трябва да се сформира на базисни принципи“, подчерта Якимов.

Йовчева посочи, че не е сигурно какъв е електоралният таван на „Възраждане“.

Целия разговор вижте във видеото.