Европа

Австрийска партия критикува правителството си заради ветото спрямо България за Шенген

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Австрийска парламентарно представена партия разкритикува ветото, което страната наложи на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение.

Щефани Кришпер, която е депутат в долната камара на австрийския парламент и говорител на либералната формация НЕОС по въпросите на убежището, каза, че решението на правителството не е обосновано. Според партията решението на Австрия да наложи вето срещу влизането на България и Румъния в Шенген е взето без необходимите доказателства. Никоя от двете страни не може да разбере на какво точно се дължи решението на австрийското министерство на вътрешните работи, заяви Кришпер. 

Според ведомството то, от една страна, се основава на данните от Евродак - база биометрични данни на ЕС, в която се съхраняват пръстовите отпечатъци на хората, подали молба за убежище. От друга страна, вътрешното министерство взема предвид и оценки на първоначалните интервюта с кандидати за убежище и трафиканти на хора, както и анализ на данни от мобилни телефони. В много случаи обаче транзитът остава незабелязан, поради което отчетените от Евродак малки числа не отразяват "действителния миграционен натиск", посочва австрийското министерство на вътрешните работи. 

Резултатите от интервютата ясно показват, че миналата година повече от 90 процента от новорегистрираните кандидати за убежище, са преминали на сръбска територия. И е ясно, че много хора са заминали директно за Белград със самолети, за което Румъния и България не носят ни най-малка отговорност, подчерта Кришпер.