Биз(д)нес

Румен Гълъбинов: Хърватия е пример, че първо е членство в еврозоната, а след това в Шенген | Биз(д)нес, 27.01.23 г.

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Би следвало да очертаем приоритети на България за 2023-та, както преди, така и след провеждане на изборите. Това са членство в шенгенското пространство за свободно движение на стоки, услуги и капитали и другият приоритет е членство в еврозоната.” - така икономистът Румен Гълъбинов определя основните приоритети за страната ни.

Според икономиста, други належащи въпроси са предоговарянето на ПВУ, съдебната реформа и законът за защита от домашно насилие. За Гълъбинов, Хърватия може да бъде пример как една страна първо получава зелена светлина за еврозоната, а след това и за Шенген. Гостът изтъква, че пред България стооят въпроси свързани с техническите мероприятия за влизане във валутния съюз.

“На нас ни предстои избор на дизайн за монетите от 1 и 2 евро. Трябва да направим и подготовка на финансовата система, както в банковия, така и небанковия сектор”. 

За Румен Гълъбинов, пред страната остава въпросът за справяне с инфлацията, тъй като у нас индексът на потребителските цени е нараснал значително повече от средноевропейския. 

Кои външни фактори помагат на България за борбата с инфлацията и може ли влизане на страната в еврозоната да увеличи лихвите за потребителите и бизнеса? Вижте повече в следващото видео.